Bruker mest tid på «yngre» brukere
Selv om de fleste av dem som får praktisk bistand i form av hjelp til daglige gjøremål (hjemmehjelp) er over pensjonsalder, får de under 50 år tildelt flest timer.
I antall utgjør brukere over 50 år bare 10 prosent av dem som får hjemmehjelp. Denne gruppen fikk likevel hele 40 prosent av timene som ble utført i 2016, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Det store flertallet av dem som får hjemmehjelp, 75 prosent, er over 67 år. Disse får imidlertid bare nær 35 prosent av timene med hjemmehjelp som kommunene tildeler. Dette har sammenheng med at yngre brukere får mer hjelp per uke enn eldre.
Hjelp til daglige gjøremål
For praktisk bistand i form av opplæring i daglige gjøremål er situasjonen litt annerledes når det gjelder hvordan brukere og timer fordeler seg etter alder.
Brukere under 50 år utgjør 62 prosent av dem som har tjenesten, samtidig som de får i overkant av to tredeler av de timene som kommunene årlig tildeler av denne typen praktisk bistand.
- LES OGSÅ: Flere bruker offentlige omsorgstjenester
Det er bare 13 prosent av brukerne som er 67 år eller eldre, og disse mottar seks prosent av timene. Svært få av dem som er over 80 år, får opplæring i daglige gjøremål: De utgjør seks prosent av alle brukerne av denne tjenesten og mottar 1 prosent av ressursene.
Til sammenligning utgjør aldersgruppen mellom 50 og 66 år 25 prosent av brukerne samtidig som de får 26 prosent av timene. Opplæring i daglig gjøremål er særdeles viktig for å få yngre brukere til å greie seg selv i hverdagslivet.
Avtalte timer i løpet av året til praktisk bistand etter tjenestetype i 2016:
Kilde: SSB
Assistanse for de yngre
Når det gjelder praktisk bistand i form av brukerstyrt personlig assistanse (BPA), kan denne kort oppsummert sies å være en tjeneste som i hovedsak tildeles yngre brukere av omsorgstjenester.
Tall fra IPLOS-registeret viser at 85 prosent av brukerne av tjenesten er under 67 år, og at disse fikk 92 prosent av timene i løpet av 2016.
Sammenliknet med praktisk bistand i form av hjemmehjelp er BPA en ny type tjeneste som først i de senere år er lovhjemlet som en rettighet. BPA stiller en del krav til brukerens evne til å organisere hjelpen som trengs, og det er noe av bakgrunnen for at relativt få eldre har denne tjenesten.
Det er ikke noen aldersgrense i loven. I praksis er det imidlertid bare 3 prosent av BPA-brukerne i 2016 som er 80 år eller eldre, og disse får om lag 0,1 prosent av timeressursene. De såkalte yngre eldre (67-79 år) er noe sterkere representert: Aldersgruppen utgjør 11 prosent av brukerne og mottar syv prosent av timene.