TYRKIA-SPØRSMÅL: Utenriksminister Børge Brende (H) fikk spørsmål om Tyrkia da han ankom regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell tirsdag.

Foto

NTB-scanpix.

Tyrkia vs EU

Brende avviser ikke tyrkisk valgkamp i Norge

Publisert: 14. mars 2017 kl 10.20
Oppdatert: 14. mars 2017 kl 10.20

Det er diplomatisk krise mellom Tyrkia og Nederland etter at den tyrkiske utenriksministeren ble nektet å lande i Nederland nylig. Nederland har nektet to tyrkiske ministre å drive valgkamp i landet.

– Vi har en høy terskel i Norge for å nekte folk å komme hit, sier den norske utenriksministeren.

LES MER:

På direkte spørsmål om en tyrkiske statsråd kunne drevet valgkamp i Norge, svarer Brende slik:

– Hvis det er slik at den tyrkiske ambassadøren melder fra om at en tyrkisk statsråd er interessert i å komme til Norge, skal vi håndtere det på en ordentlig måte. Vi har ytringsfrihet, men det innebærer også at de må finne seg i at vi tar opp de spørsmålene vi er veldig bekymret for, for eksempel pressefriheten i Tyrkia, sier utenriksministeren.

Vi har en høy terskel i Norge for å nekte folk å komme hit

Saken fortsetter under annonsen

Han vil nødig gå direkte inn i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber partene roe seg ned.

– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må nå greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme det offentlige ordskiftet, konstaterer Brende.

Underveis i konflikten har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammenlignet både nederlendere og tyskere med fascister og nazister.

Tyrkia ønsker å drive valgkamp rettet mot tyrkere i europeiske land for Erdogans omstridte folkeavstemning. Grunnlovsendringene som foreslås, vil gi presidenten mer makt og er blitt kritisert av mange europeiske land.

Striden mellom Tyrkia og EU-land

  • 1. mars: Myndighetene i den tyske byen Gaggenau avlyser et folkemøte for tyrkere i Tyskland som er tilhengere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Grunnen oppgis å være sikkerhetsmessige årsaker.
  • 2. mars: Tyrkisk UD kaller Tysklands ambassadør inn på teppet og krever en forklaring. Samme dag trekker myndighetene i Köln en tillatelse til et planlagt folkemøte med en tyrkisk minister.
  • 5. mars: Østerrikes statsminister Christian Kern sier tyrkiske politikere bør forbys å drive valgkamp i EU-land.
  • 7. mars: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu taler på et velgermøte i Hamburg til om lag 300 tyrkiske velgere. Møtet ble flyttet til den tyrkiske generalkonsulens bolig etter at politiet stengte bygningen der møtet opprinnelig skulle vært holdt.
  • 9. mars: Tysklands statsminister Angela Merkel tar avstand fra president Erdogans uttalelser om at tyskere er "nazister og fascister".
  • 10. mars: Europarådet kritiserer den kommende folkeavstemningen i Tyrkia om utvidet makt til president Erdogan og sier Tyrkia beveger seg i retning av et diktatorisk styre.
  • 11. mars: Utenriksminister Cavusoglu nektes å lande i Nederland. Senere samme dag blir den tyrkiske familieministeren Fatma Kaya stanset av nederlandsk politi i Rotterdam og eskortert ut av landet. President Erdogan truer med sanksjoner mot Nederland.
  • 12. mars: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ber Tyrkias statsminister Binali Yildirim utsette et planlagt besøk i Danmark.
  • 12. mars: Den tyrkiske utenriksministeren deltar på et folkemøte for tyrkere i Metz i Frankrike etter at den franske regjeringen ikke ville nekte ham det.
  • 13. mars: Tyrkia kaller inn Nederlands charge d'affairs på teppet for tredje dag på rad. Nederland oppdaterer reiserådet for Tyrkia og ber sine borgere være forsiktige og unngå store folkemengder.