Utvalgsleder Anne-Kari Lande Hasle.

Foto

NTB Scanpix

Bevæpningsutvalget foreslår mer papirarbeid for politiet

Publisert: 29. mars 2017 kl 12.51
Oppdatert: 30. mars 2017 kl 11.02

Et ekspertutvalg, ledet av tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet Anne-Kari Lande Hasle, har sett på om norsk politi skal gå med våpen eller ikke. I dag ble utvalgets rapport overlevert til justisministeren. 

Innrapporteringen må gjøres på en måte som ikke fører til ekstra belastning for de som skal utføre arbeidet

Utvalget har satt bevæpning i et historisk perspektiv og er opptatt av å verne verdiene i den norske polititradisjonen hvor legitimitet og tillit er viktige bærebjelker.

Et flertall i utvalget anbefaler videreføring av dagens ordning med et ordinært ubevæpnet politi som medbringer en- og tohåndsvåpen i bilen. 

Et mindretall bestående av tidligere leder for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, ønsker at politet får bære uladde våpen synlig på kroppen.

Utvalget anbefaler også at politiet får teste bruk av elektrosjokkvåpen. 

Mer papirarbeid

Saken fortsetter under annonsen

Av de andre ni forslagene innebærer flere til dels mye kontroll- og innrapporteringsarbeid.   

For eksempel ønsker utvalget at politiets bruk av makt skal registreres systematisk slik at en oversikt kan offentliggjøres regelmessig. 

Utvalget anbefaler også at man systematisk evaluerer situasjoner der politiet har benyttet skytevåpen i tjeneste og at det kommer på plass et system for kvalitetssikrede rutiner for innrapportering av vold og trusler mot tjenestepersoner.

Utvalgsleder Lande Halse er godt kjent med at politiet frykter flere innrapporteringsrutiner. Hun er klar på at hun ikke ønsker endringer som føles som ekstra belastende.

– Det har vi tenkt mye på, og i rapporten vektlegger vi at innrapporteringen må gjøres på en måte som ikke fører til ekstra belastning for de som skal utføre arbeidet, sier hun til Dagens Perspektiv.

Det utvalget ser for seg, er at stadig mer av rapporteringen skal utføres digitalt. Hver gang det tas i bruk tåregass av politiet, for eksempel, så utløser det en melding til systemet.

Saken fortsetter under annonsen

– I forslaget som går ut på å lære av farlige situasjoner, er tanken at man skal bruke data som politiet allerede samler inn. Det handler egentlig bare om å bruke planer som allerede foreligger, sier hun. 

Hvordan redde liv

Politiets Fellesforbund har lenge ønsket å beholde skytevåpnene. Nylig viste de til en rekke eksempler hvor de mener bevæpningen har vært medvirkende i   å redde liv.

Dette blir utfordret av utvalget. 

– Vi har løftet frem de samme eksemplene, men stiller oss spørrende til om det er så enkelt at man faktisk har spart liv på denne måten, sier Lande Hasle og viser til at elektrosjokkvåpen kan bli et viktig virkemiddel i akutte situasjoner og være mindre skadelig enn skytevåpen.

 

Saken fortsetter under annonsen