Teamleder Arne Stadheim i operativt team hos Politiets utlendingsenhet venter på å eskortere to kvinner som har fått avslag på asylsøknaden til flyplassen i 2015. I 2017 skal 9000 returneres.

Foto

Tore Meek / NTB Scanpix.

Asylretur er blant politiets topp tre prioriteringer

Publisert: 2. mars 2017 kl 12.43
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.18

Torsdag la Politidirektoratet frem hvordan de vil bruke de 17 milliarder kronene politiet får over statsbudsjettet. Politiet styrkes med to milliarder kroner mer enn fjorårets tildelinger, men må allikevel gjøre vanskelige prioriteringer.

Politiet skal fortsette arbeidet med å «bidra til at færrest mulig oppholder seg ulovlig i landet». Det bevilges 82 millioner til dette arbeidet, som blant annet omfatter identitetsavklaring og uttransporteringer.

– Snever prioritering

Venstres innvandringspolitisk talsperson Andre N. Skjelstad er skeptisk til at Politidirektoratet lister opp «asyl og retur» som ett av tre prioriteringsområder for politiet i 2017.

– Hvis dette innebærer at kampen mot organisert kriminalitet nedprioriteres og at man ikke er opptatt av å sikre trygghet for folk i hverdagen, er det en snever prioritering, skriver han på sms til Ukeavisen Ledelse.

Ifølge Politidirektoratet skal Politiets utlendingsenhet bidra til 9000 returer i 2017. Det er en intensivering av returarbeidet på tusen personer. Ved utgangen av 2016 hadde utlendingsenheten returnert over 8000 mennesker.

Saken fortsetter under annonsen

Det har vært klare føringer fra Justis- og beredskapsdepartementet om at returarbeidet skal videreføres med samme intensitet, til tross for at det kom langt færre asylsøkere til Norge i 2016, sammenlignet med 2015. I 2016 kom det rundt 3460 asylsøkere, mot 31.150 asylsøkere året før.

– Med den lave tilstrømmingen vi har av asylsøkere bør ikke retur lenger beslaglegge en unødvendig stor del av politiets ressurser, sier Skjelstad.

Prioriterer reformarbeidet

I tillegg til returarbeidet har politidirektoratet pekt ut to andre områder de skal prioritere i 2017:

Nærpolitireformen: Regjeringen har bevilget 160 millioner kroner til arbeidet med reform. Disse midlene vil flyte til politidistriktene, fordi de hovedsakelig skal brukes til å gjennomføre struktur og IKT-endringer der.

Vold og overgrep mot barn: Politiet skal prioritere forebygging og etterforskning av grov vold og seksuelle overgrep mot barn. Etaten skal også bli bedre på tilrettelagte avhør av barn. Regjeringen har bevilget 108 millioner til Barnehusene og arbeidet mot vold mot barn.

Saken fortsetter under annonsen