Trond Giske mener regjeringen var for kjapp på avtrekkeren da de erklærte at fraværsgrensen har ført til 40 prosent lavere fravær.

Foto

NTB scanpix

Arbeiderpartiet mener regjeringen trikser med fraværstall

Publisert: 5. juli 2017 kl 15.45
Oppdatert: 5. juli 2017 kl 17.22

I løpet av kun et skoleår har fraværsgrensen til regjeringen og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ført til en «kraftig nedgang i fraværet i videregående skole».

Det meldte Kunnskapsdepartementet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

De kunne stolt presentere Utdanningsdirektoratets foreløpige statistikk, som sier at «fraværet i videregående skole har gått ned med 40 prosent for dager og 33 prosent for timer» etter innføringen av fraværsgrensen i fjor høst.

– Tallene viser at elevene er mye mer til stede på skolen og at færre faller fra underveis i skoleåret. Dette er veldig bra og viser at fraværsgrensen har virket slik den skulle, sier statsminister Erna Solberg i meldingen.

Det er det ikke alle som er helt enige i.

I gladmeldingen unnlot regjeringen å nevne at den kraftige nedgangen i fraværet kun gjelder fravær ført på vitnemålet – som kan skille seg markert fra det reelle fraværet. Heller ikke Udir presiserte dette i sin pressemelding, men hadde det med i analysen på egne nettsider, som regjeringen lenket til. Udir understreker også at tallene er sett opp mot fravær ført i vitnemål tidligere år, og er i så måte sammenlignbare.

Men i en rekke medieoppslag gjennom fjoråret ble det dokumentert at langt flere elever skaffer seg legeerklæring for sitt sykefravær en tidligere år. Så mange elever gikk til sine leger for bevis på at de var syke at fastlegekontor meldte om sprengt kapasitet, mens andre benyttet sjansen til å tilby videokonsultasjoner mot betaling.

Saken fortsetter under annonsen

Ti dager av dette legemeldte sykefraværet kan strykes av vitnemålet, på samme måte som tidligere.

Det er imidlertid ikke tatt med i årets beregningen at andelen elever med dokumentasjon for sitt fravær, som dermed kan styrke det av vitnemålet, kan ligge skyhøyt over tidligere år.

– Vanskelig å kommunisere

«Vi vet at flere elever skaffer seg legeerklæring. Dette kan ha bidratt til nedgangen i dagsfraværet,» skriver Utdanningsdirektoratet i sin analyse av egne tall.

De legger også til at det ikke var «like stort fokus på føring av fravær» før 10-prosentregelen trådte i kraft, og at det «kan ha bidratt til underrapportering og at den reelle nedgangen i fraværet er større enn det som fremkommer i statistikken.»

Direktoratet bekrefter overfor Dagens Perspektiv at de ikke har ført denne typen statistikk, og kan derfor ikke bekrefte det «reelle» fraværstallet.

– Alle disse nyansene er vanskelig å kommunisere ut. Derfor valgte vi å ikke skrive at dette var fravær ført på vitnemålet, men heller lenke til Udir, sier en pressetalsperson for Kunnskapsdepartementet.

Saken fortsetter under annonsen

– Disse tallene er uansett så store at de taler for den nye fraværsregelen, mener de.

De legger til at timefraværet også har gått kraftig ned, og at dagens regelverk ikke tillater at timer strykes fra vitnemålet eller slås sammen til hele dager.

– Oppsiktsvekkende

Leder av Stortingets Kirke- utdannings- og forskningskomité og Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske skriver i en SMS til Dagens Perspektiv at departementets behandling av statistikken fra Udir er «virkelig oppsiktsvekkende».

– Hvis de ikke har sammenlignbare tall, hvordan kan da departementet gå ut som de gjør? (…) Hva er det da de bygger på når de sier at fraværet har gått ned med 40 prosent? At flere har legeattest er jo for lengst dokumentert, skriver Giske.

Det hører også med fraværet i videregående skoler var på en nedadgående trend i årene før fraværsgrensen ble innført, dog på langt nær like sterk som de nye tallene viser .

Arbeiderpartiet har for øvrig sagt at de vil «evaluere» fraværsgrensen til regjeringen. – Vi vil beholde det som er bra, og ta vekk det som er dårlig, sa Giskes politiske rådgiver Bård Flaarønning i en heller vag kommentar tidligere onsdag.

Saken fortsetter under annonsen

I løpet av høsten 2017 kommer første delrapport i regjeringens evaluering av fraværsgrensen. Sluttrapport skal leveres høsten 2019.