Utrecht sikter mot å bli verdens mest sykkelvennlige by.

Foto

Mitchel Lensink

Åpner verdens største sykkelparkering

Publisert: 7. september 2017 kl 10.28
Oppdatert: 7. september 2017 kl 10.38

Alle som har besøkt Nederland vet at sykling er populært. Ikke så rart det, kanskje, det er jo flatt overalt og korte avstander til det meste.

Men mindre kjent er hvor frenetisk myndighetene jobber for å legge til rette for enda mer sykkelbruk.

I en artikkel i New York Times onsdag går det frem at den nederlandske byen Utrecht snart tar over som verdens mest sykkelvennlige by, en tittel som i dag holdes av København.

I slutten av august åpnet ordføreren i Utrecht, en by med 330.000 innbyggere, første del av det som blir verdens største innendørs sykkelparkering når hele komplekset står klart. De 6000 plassene ble fylt første dagen.

Sykkelparkering i Rotterdam

Foto

Privat

Parkeringen, som når den stør ferdig er ventet å koste 40 millioner euro, er betalt av lokale og regionale myndigheter. Men også det nasjonale jernbaneselskapet har tatt en del av regningen, siden det ser seg tjent med å øke parkeringsmulighetene som igjen øker trafikken på togene.

Investeres 4,6 milliarder årlig

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge avisen investeres det årlig 500 millioner euro, som tilsvarer om lag 4,6 milliarder kroner, i sykkelinfrastruktur i Nederland. Samfunnsøkonomer har anslått at investeringene gir god avkastning i form av lavere helse- og sosialkostnader.

Nederland har allerede et av verdens aller beste helsevesen, noe som er mulig blant annet fordi en betydelig andel av befolkingen holder relativt sunnere enn i andre vestlige land.

At flere bruker sykkelen på egne sykkelveier har også gitt seg utslag i færre trafikkulykker.

Nederlenderne bruker sykkelen til det meste

Foto

Privat

Faktisk kan sykkelen være Nederlands svar på oljefondet.

NYT viser til en studie utført ved universitetet i Utrecht som har regnet seg frem til at Nederlands sykkelkultur sparer økonomien for 19 milliarder euro i året. Det tilsvarer om lag 176 milliarder kroner. Til sammenligning foreslo regjeringen å bruke 220,9 milliarder oljekroner i revidert statsbudsjett for 2017.

 

Saken fortsetter under annonsen