Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner lurer på hvor Ap skal hente halvannen milliard fra, om de skroter ABE-reformen.

Foto

NTB scanpix

Høyre lite imponert

– Da må Ap kutte halvannen milliard andre steder

Publisert: 1. september 2017 kl 14.12
Oppdatert: 4. september 2017 kl 11.15

– Arbeiderpartiet vil ikke videreføre tradisjonen med ostehøvelkutt for alle, som varierer fra år til år, avhengig av hvor mye penger en trenger for å ro et statsbudsjett i land, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen om den såkalte Avbyråkratisering- og effektivitetsreformen som regjeringen har innført. Ved et eventuelt regjeringsskifte vil regjeringens opplegg ifølge Micaelsen bli erstattet med andre typer effektiviseringstiltak.

Tankesmien Agenda lanserer i dag rapporten «Ostehøvelkutt – ikke så effektiv effektivisering», der de gjennom intervjuer og analyser feller en lite flatterende dom over regjerings prestisjetunge avbyråkratiserings- og effektivitetsreform.

Arbeiderpartiet og Torgeir Micaelsen, mener reformen må endres.

– Det er bred enighet om nødvendigheten av effektivisering, men regjeringens gjennomføring er omstridt. Vi vil ikke gjøre det på denne måten, sier Micaelsen til Dagens Perspektiv.

En reversering av dette vil bare føre til at byråkratiet vil ese ut

– Må kutte løfter eller øke skatter

Høyre lar seg ikke imponere over utspillet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener ønsket om å skrote ABE-reformen «føyer seg inn i et mønster vi ser fra Arbeiderpartiet».

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis de skal reversere effektiviseringskravet, innebærer det at de må kutte halvannen milliard andre steder. Ellers må de kutte i sine egne valgløfter, eller øke skattene enda mer, sier han til Dagens Perspektiv.

Han mener et effektiviseringskrav på tvers av offentlige etater er nødvendig for å holde byråkratiet i sjakk.

– Vi stiller et effektiviseringskrav. Det er vanlig i mange andre land, og i privat sektor, at man stiller krav til produktivitet eller økt effektivitet. Det at vi har et lavt, forutsigbart kutt hvert år gjør at statlige etater og direktorater iverksetter langsiktige tiltak for å få ned de administrative kostnadene, mener Sanner.

Han viser til at regjeringen også har iverksatt andre effektiviseringstiltak, som en storstilt digitalisering, for eksempel av domstolene. Han er ikke i tvil om at det er veien å gå.

– Vi vil videreføre effektiviseringskravet, fordi det gjør at vi kan flytte minst 1,5 milliarder kroner hvert år fra administrasjon til universitet og høyskoler, til helsetjenester eller samferdsel. Et effektiviseringskrav er det rom for i staten, og det gjør at statlige etater og virksomheter må iverksette tiltak for å hente ut gevinster - ikke bare i år, men også om fem år og ti år.

– En reversering av dette vil bare føre til at byråkratiet vil ese ut, mener kommunal- og moderniseringsministeren.