Opposisjonsleder Jonas Gahr Støres Ap stemmer med regjeringen i over halvparten av sakene, viser en gjennomgang av 2016.

Foto

NTB scanpix

Ap stemmer med regjeringen i 51 prosent av sakene på Stortinget

Publisert: 6. februar 2017 kl 10.32
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Det viser en gjennomgang av alle avstemminger så langt i 2016-2017-sesjonen hos Holderdeord.no

Siden Frp og Høyre i stor grad stemmer sammen mens de er i regjering, er også enigheten mellom Ap og Høyre om lag på samme nivå.

At de to historiske hovedfiendene stemmer likt i annenhver avstemning i snitt, er ikke nytt, slik var det hvert år fra 2009, med unntak av valgåret 2013 og reformåret 2014.

Støre ble formann i Arbeiderpartiet i juni 2014.

 

Den store forskjellen er enigheten på Stortinget mellom Ap og Frp. I årene 2009 til 2013 stemte de to likt i kun 25 prosent av sakene.

Saken fortsetter under annonsen

SV har samtidig beveget seg bort fra sin gamle regjeringskamerat. I 2015-2016-perioden stemte partienes representanter det samme i bare 55 prosent av sakene.

En forklaring er dermed at det er fløypartiene som i størst grad har endret sin stemmestrategi.

Krf mest trofast

Ser man bort fra idyllen som råder mellom regjeringspartiene, er det aller størst enighet mellom Krf og regjeringen som stemmer likt i 86 prosent av sakene. Venstre har stemt likt som regjeringen i 79 prosent av sakene så langt i denne perioden.

Naturlig nok er det store forskjeller fra sak til sak. Innen for eksempel arbeidsliv er det steile politiske fronter mellom høye og venstresiden. Her har Ap og regjeringen stemt likt i kun 28 prosent av sakene.

Sosialdemokrater stemmer blått i Danmark

En ny gjennomgang av stemmegivingen på Folketinget i Danmark viser at Aps søsterparti, Sosialdemokratiet, har stemt mer med høyresiden enn venstresiden i årene 2015-2016.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge avisen Information som viser til en undersøkelse utført at Buhl & Ramussen har Sosialdemokratiet vært enige med Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF i 56 prosent av avstemningene, og stemt med Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti i 72 prosent av avstemningene.

Partiet uttalte da Mette Fredriksen tok etter Helle Thorning-Smith i 2015 å plassere seg til venstre for midten. Samtidig skulle de inngå forlik med høyresiden når det var fordelaktig.

Nicolai Wammen, partiets talsperson, sier til avisen at paritet har gjennomført fornuftige politiske samarbeidsavtaler med den blå regjeringen, blant annet innen klima og miljø og utdannelse.

De siste årene har Folketinget også gjennomført flere avstemminger om innvandring, hvor paritet ligger tettere på de blå enn de røde.