Ukrainske høyrepopulister demonstrerer på Independence Square. Protestene førte til slutt til avgangen til den tidligere presidenten Victor Yanukovich. 

Foto

NTB-scanpix.

– Aggressiv omfordeling er medisinen mot Trump-bølgen

Publisert: 5. januar 2017 kl 09.27
Oppdatert: 5. januar 2017 kl 09.32

Han takker romslige trygdeordninger for at trenden ikke har nådd Norge.

Investor Jens-Ulltveit Moe tror påtroppende president Donald Trump vil dra USA i en klart proteksjonistisk retning, og sier at presidentvalget og brexit-resultatet har sin årsak i manglende omfordeling av kapitalismens goder, skriver avisen.

Les også: NHO-konferansen – En grønn fremtid «Made in Norway»

– Kapitalismen er i sitt vesen fantastisk til å skape økonomisk produksjon, men elendig til å omfordele. Måten å hjelpe globaliseringens tapere, er gjennom aggressiv omfordeling, ikke handelspolitikk, sier han til Klassekampen.

Taper på globaliseringen

Investoren sier at det er en liten gruppe som har tapt på globaliseringen, og den er lett å identifisere: Hvite, fagorganiserte arbeidere i produksjonsindustri har vært taperne i USA og Storbritannia.

– At denne gruppen reagerer, har jeg stor sympati for, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Les også: Forstå globaliseringens tapere

Ulltveit-Moe peker på at det største flertallet for å forlate EU var i døende industribyer i Nord-England, og at dette er et tydelig bilde på at det var denne gruppen som sørget for resultat. Liknende tendenser så man i det amerikanske presidentvalget, sier han.

– Trump og brexit er et resultat av politiske feilgrep fra Demokratene i USA og de to siste presidentene, samt Det konservative partiet i Storbritannia.

Regulert arbeidsliv

Istedenfor å kludre til handelen, burde landene fulgt en norsk vei for å avbøte de negative konsekvensene av globaliseringen, mener Ulltveit-Moe.

– Britene og amerikanerne burde ha omfordelt slik vi har gjort i Norge, via en velferdsstat med romslige trygdeordninger og allmenngjøring, ikke ved å innføre handelshindringer, sier han.

Han tror at norske velferdsordninger og et regulert arbeidsliv er årsaken til det ikke har vært tilsvarende sterke protestbevegelser i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Allmenngjøringen har gjort at innvandrere ikke har kunnet dytte nordmenn ut av jobbene ved å godta mye dårligere betingelser. Dermed har vi ikke fått et etnisk begrunnet økonomisk opprør. I Norge har Frp i stedet gått i regjering, og vi har ingenting som ligner på Marine Le Pen, Gert Wilders eller Donald Trump i Norge.