HIT FLYTTER REGJERINGEN? Vinnerkonseptet Adapt fra Team Urbis.

Foto

NTB-scanpix. 

«Adapt» vant Regjeringskvartalet

Publisert: 28. september 2017 kl 10.50
Oppdatert: 28. september 2017 kl 10.50

– Vi har utviklet Adapt ut fra ordene vakker, verdig, vennlig og varig. Vi ønsket å designe regjeringskvartalet et attraktivt område for folk å reise til, som formidler norske verdier som åpenhet, og som en god og inkluderende arbeidsplass. I tillegg er det viktig at løsningene tåler tidens tann, sier Gudmund Stokke, ledende partner og fagansvarlig i Nordic Office of Architecture, et av firmaene bak Team Ubris.

Administrerende direktør Harald Nikolaisen konstaterer at Adapt er «en klar vinner».

– Juryen kaller «Adapt» en klar vinner. De peker på gode løsninger for fellesfunksjonene, at konseptet er godt nedtonet og balansert mot Grubbegata, og de peker på at det nye skråbygget gir det særpreg og kan bli et bygg for vår tid, sier Nikolaisen til NTB.

Det har ligget til sammen sju prosjektforslag til vurdering og i siste runde sto det mellom Adapt og prosjektet «Lysning». Team Urbis og G8+ som står bak de to finaleforslagene, var frem til september i forhandlinger med Statsbygg om få tildelt prosjekteringskontrakt.

Statsbygg har valgt altså å gå videre med Team Urbis og Adapt.

Dette er trolig det største og viktigste samfunnsoppdraget man kan få som arkitekter

Viktig kvartal

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringskvartalet skal etter planen bli Norges fremste beslutningsmaskin: En effektiv, velfungerende, kompakt og attraktiv arbeidsplass. Samtidig skal den føles som en naturlig forlengelse av byen – et sted hvor byens innbyggere har lyst til å være, med nye byrom, parker, besøkssenter og caféer.

Kontorbyggene langs Grubbegata og ved Einar Gerhardsens plass er i vinnerforslaget godt tilpasset omgivelsene. Byggene bidrar til et variert og tilgjengelig plass- og gaterom.

– Bygningsvolumene er nedskalert mot Møllergata og Youngstorget. Grubbegata får en ny og forbedret rolle i byveven, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen om vinnerprosjektet.

Prosjektgruppen bak Adapt består av Nordic — Office of Architecture med Haptic Architects i samarbeid med COWI, Aas-Jakobsen, Ingeniør Per Rasmussen, Rambøll, SLA og Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter, Asplan Viak og underleverandører Scenario, NIKU og Norsam.

– Dette er trolig det største og viktigste samfunnsoppdraget man kan få som arkitekter og rådgivere.  Vi er stolte over å lede et sterkt, tverrfaglig team i denne oppgaven. Det er et historisk oppdrag vi tar fatt på med største alvor» sier Stokke i Nordic Office of Architecture.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Adapt svarer på en overbevisende måte på alle kriteriene for bedømmelse. Spesielt må fremheves hvordan kontorbyggene i Grubbegata og på Einar Gerhardsens plass kan tilpasses og artikuleres til et variert og vennlig gaterom.»

Stortinget må komme inn allerede i høst, ellers låses alle beslutninger

Saken fortsetter under annonsen

Venstre vil ha omkamp

Men reaksjonene uteblir ikke. Ola Elvestuen,nestleder i venstre har allerede påpekt at høyden på blokkene er langt fra ideelle. Også Jan Bøhler (Ap) mener at høyden vil bli et problem, og at saken må tas opp i Stortinget.

Etter planen skal Stortinget først ta stilling til prosjektet i 2019, året før planlagt byggestart. Det mener Venstres nestleder og Oslo-representant Ola Elvestuen er altfor sent, skriver NTB.

– Stortinget må komme inn allerede i høst, ellers låses alle beslutninger, sier han.

Han mener prosjektet må skaleres ned betydelig og mener dette kan gjøres ved at Utenriksdepartementet fremdeles blir liggende i Victoria terrasse, og ved at man fortsetter å bruke dagens regjeringsbygg på motsatt side av Akersgata, de såkalte R5- og R6-byggene.

– Jeg mener også det er et stort feilgrep å rive Y-blokka, sier Elvestuen til NTB.

Elvestuen sier Venstre vil ta opp regjeringskvartalet i de pågående samtalene med regjeringen.

Saken fortsetter under annonsen