– Å ikke møte Dalai Lama hjalp
Norge og Kina har inngått en avtale om å normalisere forholdet sitt. Det betyr diplomatiske samtaler på høyt politisk nivå for første gang siden Nobel-komiteen tildelte dissidenten Liu Xiaobo Nobels fredspris i 2010. Xiaobo ble i 2009 dømt til 11 år i fengsel for oppvigleri.
Nupi-forsker Marc Lanteigne tror Donald Trumps varsler om en ny amerikansk Kina-politikk kan ha vært en medvirkende faktor til at Norge nå kommer inn i den kinesiske varmen igjen.
– Det har vært mye snakk i Kina om Trumps nye, og muligens hardere linje. Myndighetenes propaganda i Global Times har blant annet bombastisk pekt på at Trump ikke er egnet til å lede en supermakt, sier han.
Men Lanteigne tror ikke det handler om at Kina ser seg om etter nye venner.
– De prøver å få et bedre image. Og Europa er viktig for dem i så måte, sier Asia-eksperten.
Han mener det også er gode diplmatiske grunner som har presset frem over de siste seks årene.
– Norge og Kina har mye usnakket for tiden som bare har blitt viktigere med tiden. EUs økonomi, fredsbyggende arbeid og anti-terrorarbeid er viktige saker som begge landene trenger å utveksler meninger om, sier han.
Små skritt
Lanteigne tror små, men taktfaste diplomatisk tilnærmelser har gitt resultater: – Jeg tror det har vært en forståelse for at det burde være mer dialog hele tiden, men Nobel-komiteen har hele tiden ligger i veien.
Mest oppmerksomhet fikk regjeringen da den nektet å møte Dalai Lama da han besøkte Norge sist. Lanteigne tror nok det har hjulpet på oppmykningen av forholdet. Men han tror ikke man skal legge vekt på at normaliseringen blir offentliggjort på årsdagen for at Dalai Lama måtte rømme en kinesisk invasjon av Tibet.
Han peker på andre diplomtiske hendelser.
– Norge gjorde ingen forsøk på å stanse Kinas inntreden i Arktisk Råd for to år siden. Norge fikk delta i den asiatiske investeringsbanken i fjor uten at noen spørsmål ble stilt. Samtidig har partene på lavere nivå har mulighet for å møtes ved flere anledninger de siste årene, blant annet på konferansen Arctic Frontiers og da Kina arrangerte G-20 møte sist, sier han.