Ber om erstatning på linje med bøndene
I dag besøker fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) Svolvær for å møte algerammede lakseoppdrettere.
Til Klassekampen sier Nesvik at han ikke utelukker at bransjen kan få krisehjelp, slik bøndene fikk etter tørken.
Parallell til bøndene
Næringsorganisasjonen Sjømatbedriftene sammenligner algesituasjonen med tørkesommeren i landbruket i fjor. Sjømatbedriftene ledes av administrerende direktør Robert Eriksson, tidligere stortingsrepresentant (Frp) og arbeidsminister. I forrige uke sa han dette Aftenposten:
– Den gang gikk regjeringen inn med om lag 2,5 milliarder kroner i erstatning til bøndene i det såkalte tørkeoppgjøret. Jeg mener det er en klar parallell til den situasjonen algerammede oppdrettere nå opplever i Nordland og Troms.
Den uvanlig tørre sommeren i 2018 var krevende for mange aktører i norsk landbruk.
I fjor var det daværende landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) som til enighet med bøndene. Nå er det Frps fiskeriminister som må vurdere erstatningsordninger for lakseoppdretterne.
1 prosent så langt
Tall fra Fiskeridirektoratet viser at de giftige algene har tatt livet av 13.200 tonn laks i Nordland og Troms, tilsvarende 7,7 millioner oppdrettslaks. Det er til dels høye konsentrasjoner av alger i flere områder i både Troms og Nordland, og myndighetene har full beredskap.
13.200 tonn tilsvarer omtrent 1 prosent av årsproduksjon av oppdrettslaks i Norge i 2018.
– Laksedøden har rammet et begrenset geografisk område hardt. Mange av dem er hjørnesteinsbedrifter i sine lokalsamfunn, sier Robert Eriksson.
Fiskeridirektoratet anslår verdien av laksen som hittil har gått tapt i algeinvasjonen til i overkant av 800 millioner kroner.
I 2018 eksporterte Norge laks til en verdi av 67,5 milliarder kroner, som tilsvarer 68,5 prosent – mer enn to tredeler – av den samlede sjømateksporten.
Eriksson mener det reelle tapet kan komme opp i 2,4 milliarder kroner, ikke langt unna totalprisen bøndene fikk i erstatning etter tørkesommeren 2018.
– Det er jo heller ikke slik at en eventuell erstatningsordning vil kompensere 100 prosent av tapet.
Han er også oppgitt over at det han mener er en feilaktig oppfatning av at lakseoppdretterne representerer en bransje «som flyter over av melk og honning»:
– Ja, de tre siste årene har næringene tjent gode penger, men detter er en bransje med store svingninger, sier han og minner om at kiloprisen på laks i 2012 falt under 20 kroner – i dag ligger den rundt 65 kroner.
Eriksson har liten tro på at flere av oppdretterne vil flytte på land som følge av algeinvasjonen.
– Vi har noen naturgitte fortrinn med rene og gode fjorder i Norge. 70 prosent av jordkloden består av hav, og verden trenger mat. Derfor synes jeg det vil være rart om vi skulle flytte produksjonen av laks på land, sier Eriksson, som mener det også er betydelig bilogisk risiko også med landanlegg.
For tidlig å si noe om bistandsbehovet
Sjømat Norge opplyser til NTB at det vil komme permitteringer for kommunene i Troms og Nordland som er hardest rammet av dødsalgen.
Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge sier dette til Klassekampen:
– Lakseoppdrett er produksjoner med høy biologisk risiko. Siden 2006 har virksomhetene vært i positiv utvikling og med bra avkastning de siste årene, poengterer Ystmark, som derfor mener det er for tidlig å si noe om hva slags type bistand som skal ytes til virksomheter, ansatte og lokalsamfunn.
Også dyrevelferd
Fiskeriminister Harald T. Nesvik beskriver situasjonen som «svært alvorlig»:
– Det er store økonomiske verdier som går tapt i disse dager. I tillegg skal vi ikke glemme at algene gjør at fisken ikke får puste, og at dette også er en tragedie med tanke på dyrevelferden.
I dag deltar han et medlemsmøte i regi av Sjømat Norge. Her vil alle oppdretterne som er rammet være representert.
– Jeg har stor medfølelse med de som står oppe i denne situasjonen. Jeg ønsker å møte dem for å se og høre hvordan de står på for å håndtere dette. I tillegg vil jeg forsikre meg om vi fra myndighetenes side bidrar med den praktiske tilretteleggingen som er nødvendig, eller om det er noe mer vi kan gjøre nå, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.