Norske forskere skal lede gigantprosjekt om migrasjon
Prosjektet, som er anslått å koste om lag 50 millioner kroner, er det største EU-finansierte forskningsprosjektet om migrasjon noensinne.
Det skal ledes av Institutt for fredsforskning (PRIO), i samarbeid med forskningsmiljøer i både Europa, Afrika og Asia. I alt vil et trettitall forskere være involvert.
– Vi skal bidra til langsiktige løsninger på migrasjonsutfordringene, blant annet ved å se på sammenhenger mellom Europas innvandringspolitikk og utviklingspolitikk, sier PRIO-forsker og prosjektleder Jørgen Carling til NTB.
Hva skal til for å bli?
Blant spørsmålene forskerne stiller seg, er hva som skal til for at folk skal ønske å bli værende og skape en fremtid i sitt eget land.
Sammenhengen mellom migrasjon og utvikling er essensiell når det gjelder å utvikle en mer effektiv og bærekraftig politikk på migrasjonsområdet og de utfordringene og mulighetene som migrasjon bringer med seg, mener Carling.
– Det er man opptatt av her hjemme også, sier han og peker på at regjeringen i Jeløy-erklæringen har konstatert at «for å avhjelpe årsakene til at folk migrerer, vil regjeringen forsterke innsatsen for mer utvikling og demokrati.»
Utvikling under lupen
Forskerne vil også legge selve begrepet «utvikling» under lupen.
– Dette er ikke så enkelt som det høres ut som, fordi «mer utvikling» har vist seg å skape mer migrasjon, ikke mindre. Vi skal ta fatt i denne floken og finne ut hva som nytter, sier Carling.
– Vi skal prøve å forstå hvordan ulike typer forandringer virker. Utvikling brukes gjerne som et samlebegrep for all mulige samfunnsendringer i positiv retning, men i virkeligheten er det jo slik at noen ting kan bli bedre, for eksempel mer velstand. Samtidig kan kriminaliteten øke, og forskjellen mellom fattige og rike.
Viktig brikke
Prosjektet starter i september og vil involvere i alt fire forskere fra PRIO.
– Jeg gleder meg til å bruke forskning på en måte som kan skape en bedre politikk. Vi kommer helt sikkert til å få ny kunnskap, sier Carling, som samtidig erkjenner at forskningen nok bare er en brikke i det politiske spillet.
– Men det er en viktig brikke, understreker han.