Kvinnelige demonstranter deltar i en årlig protest i Hong Kong for å informere om farene for menneskehandel tilknyttet asylsøkere. 

Foto

NTB-scanpix.

Økning i norsk bistand til ofre for menneskehandel

Publisert: 11. januar 2017 kl 16.20
Oppdatert: 12. januar 2017 kl 11.18

Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM) har beregnet at 301 mennesker som mottok bistand fra Norge antagelig var ofre for menneskehandel i 2015.

Kvinner utgjør majoriteten, og blir i all hovedsak utnyttet i prostitusjon eller andre seksuelle formål.

Antallet identifiserte ofre for menneskehandel er noe redusert i årene fra 2012. I 2014 ble 193 kvinner registrert som mulige ofre for menneskehandel utnyttet i prostitusjon.

Tilsvarende tall for 2015 var 175.

Desperat for å finne utveier

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. (Foto: NTB-scanpix)

I 2015 søkte over 30.000 personer asyl i Norge, noe som er et høyt antall i norsk målestokk.

Hittil har ikke flyktningstrømmen gitt seg utslag i tallene for antatte ofre for menneskehandel, men UDI og LDO frykter likevel at store asylankomster kan forverre mørketallene for menneskehandel.

Asylsøkere og personer uten lovlig opphold etter avslag på asylsøknad kan imidlertid være sårbare grupper for utnytting i menneskehandel. Utlendingsdirektoratet (UDI) uttrykker bekymring for mørketall for denne gruppen.

– Det kan blant annet skyldes at selve håndteringen av asylsøknader og plassering i asylmottak krever mye ressurser og oppmerksomhet. Men også at i slike store flyktningstrømmer som Europa har sett i det siste, blir situasjonen mer uoversiktlig. Flyktningene blir da kanskje enda mer desperate etter å finne utveier, og dermed muligens lettere for bakmenn å operere, sier Hanne Bjurstrøm fra ombudet til Dagens Perspektiv.

Situasjonen krever gode informasjonsrutiner og kompetanse om menneskehandel for å kunne identifisere mulige ofre i denne gruppen, skriver rapportforfatterne.

Tvinges inn i trangere kjønnsroller

Saken fortsetter under annonsen

Likestillingsombudet skriver at kjønnsrollene i det norske samfunnet forsterkes i stedet for å viskes ut.

– Det mest åpenbare er hvordan barn i dag sosialiseres inn i ulike kjønnsroller gjennom ulike forventninger som uttrykkes i barneklær, barneleker og diverse utstyr til barn. Et eksempel er bikinier for småjenter, forklarer Bjurstrøm.

Moten til ungdom understreker også kjønnsforskjeller og seksualisering. Musikk og film formidler også kjønnsroller.

Et eksempel er bikinier for småjenter

– Det finnes ikke en rask løsning for å endre dette. Og Bruzelius nevnte på rapportlanseringen tirsdag at vi kanskje bør oppfordre FN til å se på hva som kan gjøres på tvers av landegrenser, sier Bjurstrøm.

Hun mener de likestillingsutfordringene som gjenstår er de vanskeligste, og at de krever stor politisk mobilisering.

– Vi tvinges inn i trangere kjønnsroller enn tidligere på flere områder, og seksualiseringen i samfunnet og kroppsidealene kvinner bombarderes med nå, ville vi nærmest ledd av da jeg var ungdom, men i dag gir dette utslag i ulikestilling og mindre valgmuligheter for jenter og kvinner, og også gutter og menn, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Utdatert seksualundervisning

I Likestillingsombudets kontakt med blant andre ungdomspartier og andre organisasjoner, har det nærmest blitt ropt ut at seksualundervisningen er utdatert.

– Den må starte tidligere, den må gi kunnskap om grensetting, overgrep og hva som er lovlig og ulovlig, om konsekvenser av ulik adferd på nett og mobil og hvordan man beskytter seg mot seksuell trakassering, forfølgelse og vold på nett og mobil, om kjønnsidentitet, forklarer Bjurstrøm.

Stadig flere, jenter og kvinner spesielt, trakasseres, trues, tvinges og forfølges gjennom sosiale og digitale medier

Stadig flere, jenter og kvinner spesielt, trakasseres, trues, tvinges og forfølges gjennom sosiale og digitale medier, viser rapporten.

Ombudet er også usikker på om det eksisterer et tilstrekkelig juridisk vern og er opptatt av at jussen blir gjennomgått på denne arenaen.

– Dette tas ikke tilstrekkelig på alvor, og det mangler både kunnskap om de mest effektive tiltakene og ressurser. Når det kommer til voldtekt, fører forutinntatte holdninger til at relativt få anmelder, og at svært få anmeldelser ender med en fellende dom, sier Bjurstrøm.

Saken fortsetter under annonsen

Omvendt voldsalarm

I rapporten påpeker ombudet at kommunene ikke har utviklet et tilfredsstillende tilbud for voldsofre med nedsatt funksjonsevne og rusavhengighet.

– Vi skriver i rapporten at det må øremerkes midler for å kunne tilpasse tilbudet bedre til ulike grupper. I tillegg vil krisesentrene trolig måtte ha kompetanse på hvordan de kan tilpasse tilbudet til ulike behov, hvis de ikke allerede har denne kompetansen, sier Bjurstrøm.

Samtaler og kursing av unge par som venter barn der man tar opp temaet vold i nære relasjoner

Hvilke forebyggende tiltak for menn eksisterer og hvilke etterlyser dere?

– Alternativ til vold og Reform har tilbud til menn og til voldsutøvere spesielt. I vår rapport viser vi til at Reform etterlyser flere forebyggende tilbud rettet mot gutter, menn og unge par. I møte med oss nevnte de for eksempel at det kunne vært samtaler og kursing av unge par som venter barn der man tar opp temaet vold i nære relasjoner, sier Bjurstrøm.

Hun mener det er helt urimelig at hundrevis av kvinner må flykte hjemmefra til hemmelig adresse når det har blitt utsatt for vold og trusler fra partner.

Saken fortsetter under annonsen

− Omvendt voldsalarm på overgriper må tas mye mer i bruk, og belastingen plasseres på overgriper, konstaterer hun.