Retten tillater historisk massesøksmål mot DNB

Publisert: 6. januar 2017 kl 15.42
Oppdatert: 6. januar 2017 kl 15.46

Forbrukerrådets søksmål mot DNB, på vegne av 180.000 kunder av storbanken, kan fremmes som et gruppesøksmål.

Det ble fredag avgjort i Oslo tingrett, etter at DNB kom med krav om at sakene måtte fremmes av hver enkelt kunde, og at den beste måten å løse rettsaken på ville være å behandle flere pilotsaker sammen i én rettssak, og la resultatet gjelde for kunder i tilsvarende situasjon.

Dermed ligger alt til rette for det som kommer til å bli norgeshistoriens største gruppesøksmål.

– Dette er en historisk dag for norske forbrukere. Tingretten er tydelig på at saken egner seg som gruppesøksmål, hvilket vi også forventet da alle de 180.000 kundene har kjøpt samme produkt og til samme gebyrsats, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Dette er saken:

I mars 2015 fattet Finanstilsynet pålegg om at DNB måtte endre forvaltningen av aksjefondet DNB Norge. Tilsynet mente at fondet hadde vært passivt forvaltet, til tross for at det var markedsført og priset som et aktivt forvaltet fond.

Vinteren 2015/2016 fremmet Forbrukerrådet krav overfor DNB, på vegne av andelseierne i DNB Norge og to innfusjonerte fond. Forbrukerrådet mente at andelseierne ikke hadde fått den tjenesten de hadde betalt for, og krevde tilbakebetalt deler av forvaltningshonorarene.

I juni 2016 brakte Forbrukerrådet kravet inn for Oslo tingrett i form av et gruppesøksmål. De anslår at 180 000 andelseiere er omfattet av søksmålet. Det totale kravet er 690 761 112 – eller gjennomsnittlig 4000 kroner per andelseier.

Kilde: Oslo tingrett

Om kjennelsen blir stående, er neste steg å vurdere selve gruppesøksmålet, som skal ta stilling til om aksjefondet var aktivt forvaltet slik DNB lovte kundene sine.

– Gruppesøksmål er eneste måten disse kundene kan vinne frem med sine krav på. Å sende tusenvis av DNB-kunder enkeltvis inn i rettsapparatet er en praktisk og økonomisk umulighet, sier Flesland.

Saken fortsetter under annonsen