Selskapet Raytheon leverer deler til kjernevåpenmissiler.

Foto

NTB Scanpix.

Oljefondet

Gjenåpner for kjernevåpenprodusent

Publisert: 9. mars 2017 kl 12.21
Oppdatert: 14. mars 2017 kl 10.51

Norges Banks hovedstyre besluttet den 25. januar å oppheve utelukkelsen av den amerikanske våpenprodusenten Raytheon.

Selskapet ble utelukket fra Statens pensjonsfond utland (SPU) i 2005 på grunn av produksjon av klasevåpen. Men i sommer mottok Etikkrådet en bekreftelse fra selskapet om at de ikke lenger har noen tilknytning til produksjon av klasevåpen.

Dermed anbefalte Etikkrådet å oppheve utelukkelsen den 22. august 2016.

I en epost som Etikkrådet legger til grunn for tilrådningen, skriver selskapet: «Til tross for at vi ikke kan gi detaljerte svar på spesifikke produkter og klienter på grunn av juridiske begrensninger og kunderelasjoner og andre retningslinjer, kan vi si at Raytheon ikke produserer eller selger klasevåpen, landminer, atomraketter (nuclear warheads) eller biologiske og kjemiske våpen».

Fortsatt svartelistet

Raytheon er fortsatt svartelistet hos de store investeringsfondene DNB, Storebrand og KLP, hovedsakelig fordi selskapet er tilknyttet kjernevåpen.

Matthew Smith leder bærekraftige investeringer i Storebrand og forteller at Storebrand ikke har fått ny informasjon som tilsier at konsernet vil åpne for investeringer i Raytheon. Våpenprodusenten er i dag ett av 21 selskaper som er utelukket av Storebrand fordi de produserer «kontroversielle våpen».

Saken fortsetter under annonsen

– Raytheon leverer deler til det amerikanske sjøforsvarets Trident-våpensystem, sier Smith.

Trident er et kjernevåpenmissil som er beregnet på utskyting fra undervannsbåter. Ifølge Storebrands eksterne dataleverandør er det ikke kommet ny informasjon om at Raytheon har sluttet å levere deler til denne produksjonen.

– Kontraktene løper gjerne over fem til ti år, og derfor er disse listene er ganske stabile, sier Smith.

Utelukket andre Trident-produsenter

Ifølge retningslinjer for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland skal fondet ikke «være investert i selskaper som selv eller gjennom enheter de kontrollerer produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper».

SPU har utelukket to andre selskaper som produserer Trident-missiler.

Orbital ATK har vært utelukket siden 2013, blant annet fordi de produserer rakettmotorene til kjernevåpenmissilet Trident II (D5). Fondet har også ekskludert Aerojet Rocketdyne fordi selskapet lager motorer til kjernevåpenmissilet Trident II (D5).

Saken fortsetter under annonsen

Etikkrådet anbefaler å bare utelukke de selskaper som har «hovedansvaret for sluttproduksjonen av missilene, og produksjonen av motorene, men ikke samtlige underleverandører utover dette», kommer det frem av rådets årsrapport for 2015. «Rådet har i sine vurderinger ikke gått på undernivået til hovedkomponenter, eksempelvis produksjon av deler til rakettmotorer», står det.

Toneangivende

Matthew Smith i Storebrand mener SPU er toneangivende i Norge og nærmest har blitt en «bransjestandard» for hvilke selskaper som utelukkes og hvilke som tas inn i varmen.

Annia Bersagel, konstituert leder for ansvarlige investeringer i KLP, sier:

– Hver gang det kommer en ny utelukkelse eller en opphevelse fra SPU ser vi nøye på det. For opphevelser må vi sjekke hvorvidt selskapet bryter med andre kriterier i KLP og KLP-fondenes retningslinjer enn det som dannet grunnlag for den opprinnelige utelukkelsen.

KLP har utelukket Raytheon for produksjon av «sentrale elementer og tjenester knyttet til kjernefysiske våpen».

Bersagel sier det er naturlig at KLP vurderer Raytheon på nytt når SPU opphever sin utelukkelse.

Saken fortsetter under annonsen

– Det skjer i så fall ikke automatisk, men på bakgrunn av en grundig prosess. Både tilknytning til klasevåpen så vel som kjernevåpen inngår i den analysen, sier hun.

Strengere

– Hva SPU gjør veier tungt, ja, men vi gjør våre egne analyser og vurderinger i hvert tilfelle, sier Janicke Scheele, leder ansvarlige investeringer i DNB.

Raytheon står på DNBs ekskluderingsliste under klasevåpen, og har vært utelukket i mer enn ti år.

– Vi har ikke hastverk med å ta Raytheon inn i porteføljen og vil være helt sikre før vi eventuelt gjør det. Her er det snakk om omfattende analyser og andre problemstillinger utover klasevåpen, sier Scheele.

Hun forteller at DNB har egne retningslinjer som i hovedsak er i tråd med SPUs, men at fortolkningen av retningslinjene kan være noe strengere. DNB har blant annet ekskludert det britiske industrikonsernet BAE Systems, som ikke er ekskludert av Statens pensjonsfond utland.

Investert 989 millioner dollar

Saken fortsetter under annonsen

Don´t Bank the Bomb holder oversikt over hvem som investerer i kjernevåpenprodusenter. Siden 2013 har Statens pensjonskasse investert 989 millioner dollar i ulike selskaper som står listet opp som kjernevåpenprodusenter, står det i rapporten.

Ifølge Don´t Bank the Bomb er Raytheon en av 27 kjernevåpenprodusenter på deres skamme-liste. Raytheon mottar 75.585 millioner dollar i investeringer.