IKEA Bærekraft foreslår å bruke sykkel mer, reparere gjenstander oftere og arrangere konkurranser i familien for å få ned klimautslipp i hjemmene. 

Foto

NTB-scanpix.

Oppfordrer familier til å redusere miljøutslipp med ny klima-app

Publisert: 16. januar 2017 kl 10.40
Oppdatert: 16. januar 2017 kl 10.44

Miljøinitiativet «Hjemmets klimamål» er en steg-for-steg mal for norske hjem for hvordan klimamålene kan nås.

Her har IKEA Bærekraft jobbet sammen med norske forskningsmiljøer, som er de første innen klimaforskning globalt som endrer beregningsmåte til et konsumperspektiv.

– Det er banebrytende skifte som er gjør det enklere å se hvordan vi som enkeltpersoner kan redusere vårt klimafotavtrykk, ettersom vi som forbrukere av produkter og tjenester er de eneste som effektivt kan redusere utslippene, sier Anders Lennartsson, daglig leder for IKEA Bærekraft til Dagens Perspektiv.

Den nye metoden viser at hele 40 prosent av en persons klimafotavtrykk knyttes til hjemmet.

Etablere enkle og gode vaner

Miljøkalkulatoren er en lavterskelarena for å etablere gode vaner.

Forskning viser at forbrukere er nødt til å redusere utslippene med 25 prosent innen 2020 for å ligge på det nivået vi må for å nå togradersmålet innen 2050.

Saken fortsetter under annonsen

I den forbindelse har IKEA utviklet en rekke tiltak som til sammen bidrar til å vise hvordan kuttene kan gjennomføres, uten en stor omlegging av hverdagen. Naturvernforbundet har bistått med å kvalitetssikre alt av tips og råd som blir formidlet.

Det er klart at når man opplever at politikerne ikke er så opptatt av klima og gjør lite for å kutte klimautslipp, så er det lett å miste motet og følge at en egne små bidrag ikke monner

Naturvernforbundet har gitt noen råd til kampanjen, særlig med fokus på hvordan vedlikeholde og reparere ting.

– Det er motiverende å se resultater av egen innsats. Forskning viser faktisk at slike «kalkulatorer», altså hjelp til å måle om det du gjør er riktig, har en viss effekt på folk motivasjon og handlinger, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet til DP.

For å gjøre det enkelt for folk å få oversikt over sitt eget klimaregnskap og gjennomføre tiltakene som skal til, har IKEA også inngått et samarbeid med gründerbedriften Ducky i Trondheim, som står bak utviklingen av klimakalkulatoren med utgangspunkt i det nye perspektivet.

Bærekraft på hjemmebane

Foto

Anders Lennartsson. (Foto: IKEA)

Saken fortsetter under annonsen

– Ettersom Klima og bærekraft er en hjørnestein for oss i IKEA, har vi i flere år arbeidet for å redusere vår påvirkning på miljøet, både globalt og i våre markeder, forklarer Lennartsson.

I år ønsker IKEA å engasjere kundene sine å enda større grad enn før.

TNS klimabarometer 2016 viser a 2 av 3 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig på hjemmebane.

– Vi ønsker å vise hvordan folk kan leve de bærekraftige livene de ønsker. Dette har blant annet ført til appen «Hjemmets klimamål», hvor forskere ved Asplan Viak har hjulpet oss med Regne ut hvor mye vi kan redusere utslippene fra norske hjem for å ligge på det nivået vi må i 2020 for å være i rute for å nå FNs togradersmål, sier Lennartsson.

Spise vegetarisk

Gjennom bærekraftstrategien” People & Planet Positive” jobber IKEA hver eneste dag for å bli enda mer bærekraftige i alt de gjør, og samtidig legge til rette for kundene deres også kan leve ett mer bærekraftig liv med smarte og ressursbesparende hjeminnredningsløsninger.

– Vi jobber også kontinuerlig for å sikre at vi opererer på en måte som tar hensyn til alle lokalsamfunn som blir påvirket av vår virksomhet, gjennom å være en god nabo og sørge for at grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, sier Lennartsson.

Saken fortsetter under annonsen

Man kan sette seg mål for å opparbeide seg bærekraftige vaner, og utfordre venner og kjente til å gjøre det samme

Alle tiltakene som er anbefalt i klimakalkulatoren for å kutte utslippene med 25 prosent skal være relativt enkle å gjennomføre.

De tiltakene som bidrar aller mest til utslippsreduksjon er å spise vegetarisk og kutte melkeprodukter, å ta bedre vare på det du har, samt å senke innetemperaturen med noen grader.

– Jeg tror folk vil bli overrasket over å se hvor mye de små valgene man tar i hverdagen, faktisk bidrar i den store sammenhengen. Og ikke minst hvor enkle grep det er som skal til for å gjøre de nødvendige kuttene, sier Lennartsson.

Motiverende med app

Foto

Maren Esmark. (Foto: NTB-scanpix)

Samtidig som IKEA lanserer klimakalkulatoren denne uken, har Naturvernforbundet selv en kampanje gående som heter «ta vare på det du har».

Saken fortsetter under annonsen

–  Den passer svært godt inn i IKEAS «start hjemme» konsept. Naturvernforbundet har også vært med på et forskningsprosjekt sammen med NTNU som heter Folkets klimaløsninger, der vi har hentet mye kunnskap om folks forbruksvaner og miljøtiltak. Det er flott at en stor, global aktør som IKEA går ut og gir tips og råd og oppfordrer til klimatiltak i eget hjem, sier Esmark.

Hun tror klimakalkulatoren vil bidra til å motivere og hjelpe folk til å gjøre enkle klimatiltak hjemme.

–  Men, det er klart at når man opplever at politikerne ikke er så opptatt av klima og gjør lite for å kutte klimautslipp, så er det lett å miste motet og følge at en egne små bidrag ikke monner, påpeker generalsekretæren.

Gjøre en forskjell

Det er gründerbedriften Ducky i Trondheim som står bak utviklingen av den nye klimakalkulatoren til IKEA.

– Det har vært veldig spennende å samarbeide med så dyktige unge gründere som virkelig ønsker å gjøre en forskjell i verden. Her har vi lært mye, og det er gøy å kunne bidra til utviklingen av et verktøy som tar utgangspunkt i det nye forbrukerbaserte perspektivet, som jeg virkelig tror er det vi trenger for å tydeliggjøre effekten av at vi alle bidrar, sier Lennartsson.

Barn elsker å vinne over sine foreldre, og her er det mange muligheter,

Saken fortsetter under annonsen

Han forklarer videre at IKEA tar samfunnsansvar ved å gjøre det enklere for folk å leve de bærekraftige livene de ønsker, med et verktøy som motiverer gjennom å vise den direkte effekten av valgene man tar i hverdagen.

– Man kan sette seg mål for å opparbeide seg bærekraftige vaner, og utfordre venner og kjente til å gjøre det samme. Vi ønsker å få til en felles klimadugnad som har reell påvirkning, avslutter Lennartsson.

Folk må lære å reparere

Naturvernforbundet mener at folk kan bli flinkere til å kjøpe mindre nye ting og ha et mer avslappet forhold til samfunnets «forbrukerkrav».

– Dette er det enkleste tiltaket. Det sparer jo tid også om du heller låner verktøy av naboen, arver tøy og utsetter oppussingen av stua ett år til, sier Esmark.

I tillegg er mange klimatiltak også bra for helsa, slik som å spise mindre kjøtt og å gå og sykle litt oftere. 

– I dagens samfunn går vi rundt og tror at vi må ha penere sofa, større bad og en helt ny vårgarderobe for å være normale. Det å være stolt av egne valg om å beholde den gamle sofaen, reparere de godt brukte støvlettene og leve videre med badet slik det er – det er nok det vanskeligste for hver og en av oss, sier hun.

Esmark anbefaler folk som ønsker å redusere sitt klimautslipp å ikke starte med en ambisjon om å gjøre alt med en gang.

– Ta et tiltak om gangen. Snakk om miljø og klima hjemme. Innfør gjerne en liten konkurranse i eget hjem. Barn elsker å vinne over sine foreldre, og her er det mange muligheter, avslutter hun.