Kull er blant synderne når klimaansvar skal fordeles.

Foto

Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Hvem har ansvaret for global oppvarming?

Publisert: 27. februar 2017 kl 10.39
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Det finnes ingen enkle svar på disse spørsmålene. Senter for klimaforskning Cicero har samlet data som viser hvordan ulike land og verdensdeler har bidratt til klimautslipp, på ulikt vis.

Tallene skal gi et mer nyansert bilde av hvilke land og verdensdeler som har bidratt mest og minst til den globale oppvarmingen. Men de viser også hvor vanskelig det er å gi klare svar på spørsmålet: Hvilke land er ansvarlig for den globale oppvarmingen?

Historisk ansvar

Brasil foreslo allerede i 1997 at de enkelte lands utslippsreduksjon skulle baseres på landenes bidrag til global oppvarming.

I Paris-avtalen fra 2015 er man blitt enige om at de enkelte land selv skal vurdere hvor store utslippskutt de skal ha. De kan begrunne reduksjonene med bakgrunn i sitt historiske ansvar og delaktighet i utslipp.

Men å fordele det historiske ansvaret har vist seg  å være en vanskelig oppgave.

Ansvarsfordeling

Saken fortsetter under annonsen

En studie fra Cicero som ble publisert i Environmental Research Letters i forrige uke, viser at det ikke finnes et fasitsvar på hvor mye hvert land i verden har bidratt til global oppvarming.

Man har allikevel laget en fremstilling av data som gir et bilde på ansvarsfordelingen, på ulike utslippsområder.

Grafikken under viser hvordan land og regioners andel av global oppvarming endrer seg ut ifra hvilke klimakomponenter som inkluderes i beregningene:

 

 

Beregningene her er for endringer i global middeltemperatur og inkluderer utslipp som foregår innenfor landegrensene over perioden 1850 til 2012. For andre tidsperioder, indikatorer og andre måter å allokere utslipp til land vil disse tallene endres (Kilde: Cicero)

Saken fortsetter under annonsen

Ulike hensyn

Det er flere hensyn som må tas i en vurdering av et slikt utslippsansvar. Cicero har sett på følgende utfordringer:

  • Tidsperiode: Når skal beregningene starte og slutte?
  • Utslippskomponenter: Er det bare CO2 fra kull, olje og gass som skal regnes med i beregningen? Skal man også ta med CO2 fra lystgass og metan. Hva med drivhusgasser?
  • Innbyggertall: Skal man ansvarsbyrden ses i sammenheng med hvor mange innbyggere det er i landet?
  • Utslipp knyttet til eksport: Hvis man regner ansvarsbyrden etter hvor fossilt brennstoff er utvunnet, kommer for eksempel Norge høyt på rangeringen over ansvarlige for global oppvarming.

Cicero nevner også at ansvarsfordelingen vil se annerledes ut i fremtiden. For 25 år siden var det de industrialiserte landene som hadde høyeste CO2-utslipp, men siden den gang har utslippene i utviklingsland, spesielt Kina, økt.