PÅ FLUKT: Hundrevis av flyktninger venter på å bli evakuert fra hjemme sine nord-øst i Nigeria.

Foto

NTB-scanpix.

Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun

Hungersnød og utdanningskrise

Publisert: 27. februar 2017 kl 10.48
Oppdatert: 27. februar 2017 kl 12.20

Nigerias blodige borgerkrig har pågått i åtte år. I denne perioden har landets økonomi vokst, noe som har kommet millioner av mennesker til gode. Men veksten har vært ulikt fordelt, og de hovedsakelig fattige muslimske områdene i nordøst har ikke blitt tilgodesett. Her har myndighetenes investering i infrastruktur, skoler og helsetilbud vært mangelfull.

Borgerkrigen fikk stor medieomtale da den islamistiske opprørsgruppen Boko Haram kidnappet nesten 300 skolejenter i delstaten Borno, nordøst i landet, i april 2014.

Tørke i tillegg

Siden da har konflikten har blitt stadig verre de siste årene, og har spredd seg fra Nigeria over landegrensene til Niger, Tsjad og Kamerun. 17 millioner mennesker er rammet av konflikten, og mer enn 2,6 millioner mennesker – inkludert 1,5 millioner barn – er på intern flukt på leting etter mat og beskyttelse, skriver Redd Barna i en artikkel på sine hjemmesider.

Samtidig med at krigen mellom væpnede grupper og myndighetene har eskalert, har tørrere klima ført til kritisk matmangel, særlig i kombinasjon med at folk er internt fordrevne på grunn av konflikten. 500.000 barn er i dag underernærte i området, ifølge Redd Barna.

Gjennomsnittlig annenhver dag i åtte år er en skole blitt angrepet og ødelagt

Utdanningskrise

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg mister millioner av barn skolegang på grunn av situasjonen. Ikke noe annet sted i verden går færre barn på skolen enn i landene som grenser til hverandre nordøst i Nigeria. 14 millioner barn står uten tilbud om skole, forteller Redd Barna.

Gjennomsnittlig annenhver dag i åtte år er en skole blitt angrepet og ødelagt. Angrep på skoler, bortføringer og drap er dagligdags. Nordøst i Nigeria, og i de tilgrensende landene Niger, Tsjad og Kamerun, frykter hele landsbyer for sine liv og sikkerhet. Barn har vært vitner til grusomme overgrep i sine lokalsamfunn. Minst 611 lærere er blitt drept, og 19.000 lærere tvunget eller truet på flukt.

Terroren som spres av den ytterliggående islamistiske gruppen Boko Haram har til en enorm utdanningskrise i dette området.

Konflikten har forverret situasjonen, som var dyster allerede i utgangspunktet. Barn som bor i disse landene har mindre sjanse til å gå på skole enn noe annet sted i verden, skriver Redd Barna.

1 av 4 barn som ikke går på skole globalt bor i denne regionen.