Bradley Birkenfeld fikk utbetalt en rekordsum da han varslet til amerikanske myndigheter og mot sin egen arbeidsgiver.

Foto

NTB Scanpix

Historisk år for varsling

Publisert: 2. januar 2017 kl 10.42
Oppdatert: 2. januar 2017 kl 10.42

Siden 2011 har den amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC), landets finanstilsyn, betalt svært godt for tips fra varslere som leder til at lovbrudd innen finans avdekkes. Dette kan for eksempel være varsling om ulovlig innsidehandel, regnskapssvindel eller prismanipulasjon.

Politikken, som er en del av det såkalte Dodd-Frank varslerprogrammet, har vært kontroversiell siden starten. Flere varslere har fått utbetalinger på mange hundre millioner kroner. Samtidig har myndighetene avdekket store svindelsaker og krevd inn 584 millioner dollar i saksjoner.

 

Global rekkevidde

Rammerverket for Dodd-Frank strekker seg inn i regelverket for korrupsjon, det såkalte Foreign Corrupt Practices Act som omhandler blant annet bestikkelser.

Norske eksperter på varsling har tidligere pekt på at det amerikanske regelverket, gjerne i kombinasjon med det britiske system for varsling som ikke er insentivbasert, har konsekvenser for alle virksomheter som har forretninger med bedrifter som har filial i et av disse landene. Dermed er det vanskelig å unngå varslingsreglene for de aller fleste eksportbedrifter.

Saken fortsetter under annonsen

Man trenger heller ikke være amerikaner for å tipse SEC. En av de største utbetalingene på 30 millioner dollar gikk til en utlending.

Historisk 2016

I sin årlige rapport til den amerikanske kongressen beretter SEC at 2016 ble et historisk år for varsling. Siden starten på Dodd-Frank programmet i september 2011 er det nå delt ut 136 millioner dollar til 37 varslere. Av denne summen ble hele 82 millioner delt ut i 2016.

Programmet har fått inn 18334 tips, hvorav 4218 i 2016 som var en oppgang på 7 prosent siden 2015.