I fjor fikk Evans med seg Late Night Show-vert Stephen Colbert og startet en Twitter-kampanje for å få Erna Solberg til å bevilge mer penger til jenters utdanning. 

Foto

NTB-scanpix. 

– Det er mulig å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030

Publisert: 3. januar 2017 kl 15.33
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Denne uken står han på scenen under årets NHO-konferanse i Oslo.

– Målet mitt når jeg kommer til Norge er å inspirere dere til å bli verdensborgere. Det handler ikke om en liten elite, det handler om alle oss, sier 33-årngen til NHO.

Nettverket Global Citizen har siden oppstarten i 2012 oppnådd svært konkrete ting. Blant annet fikk de statsminister Erna Solberg, til å doble støtten til utdanning for kvinner i fattige land. 

16 kroner dagen

I dag lever 18 prosent av verdensbefolkningen i ekstrem fattigdom. Det vil si at de lever for under 1,9 dollar om dagen, noe som utgjør 15,75 kroner.

Global Citizen har som mål å få slutt på ekstrem fattigdom innen 2030, noe de tror er fullstendig mulig.

Saken fortsetter under annonsen

– Da jeg ble født levde 52 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. Vi trenger ikke en eneste ny teknologisk oppfinnelse for å sørge for at alle barn har tilgang på nok mat, skolegang, vann og sanitære forhold. Heller ikke for å få på plass helsevesen og sørge for at kvinner blir behandlet likt som menn, sier Evans.

Han mener at de grunnleggende behovene må være på plass for å få slutt på ekstrem fattigdom.

I 2015 engasjerte Global Citizen seg 2,3 millioner ganger gjennom blant annet opprop, telefoner og meldinger på Twitter.

Det bidro til å sikre lovnader fra regjeringer over hele verden - som vil påvirke livene til 210 mill. mennesker.

Avhengig av privat sektor

Foto

Global Citizen: Hugh Evand (Foto: NTB-scanpix).

Evans mener det ikke er mulig å nå verdens bærekraftsmål uten et samarbeid med privat sektor, både små og store bedrifter.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er avhengig av finansiering fra både privat sektor, offentlig sektor og filantroper. For å nå verdens bærekraftsmål må bedrifter være partnere som gjør mest mulig ut av mulighetene for innovasjon, innvesteringer, handel og markeder, sier Evans.

Australieren vil at Norge skal vise vei og ønsker å oppfordre NHOs 25.000 medlemmer til å ta en offensiv rolle for å nå bærekraftsmålene.

Han mener NHO har en unik mulighet til å sørge for at ikke bare den norske regjeringen blir kjent som ledende på dette område, men at også den private sektoren blir et eksempel til etterfølgelse for resten av verden.

– Bedrifter kan starte med å se på bestillings- og produksjonskjeden. Er den etisk? Er den bærekraftig? Det er viktig at dette er en del av bedriftens strategi og ikke bare avhenger av entusiastiske enkeltpersoner, sier Evans.

Dersom en vil forstå for etisk et selskap er, må en følge pengene for å se om de betaler skatt eller om de er i skatteparadiser, påpeker han.

Forbrukere ønsker bærekraft

Saken fortsetter under annonsen

Evans mener forbrukerne på sikt vil slutte å kjøpe produkter og tjenester fra bedrifter som ikke lytter til dem og engasjerer seg i bærekraftsmålene.

– Så bedriftene kan enten engasjere seg ut fra en moralsk motivasjon, eller fordi det er bra for businessen. 

Utfordringen, mener han, er at det i dag mangler et verktøy der folk flest kan få kunnskap om hva private bedrifter gjør for å være med å nå målene.

– Vi vet at forbrukeren er villig til å endre sin adferd for de rette produktene, og vi vet at bedrifter vil endre seg for å møte markedssignaler. Vi må bli enige om et uavhengig system for godkjenning, som ikke-statlige organisasjoner også respekterer. Det eksisterer ikke i dag.

Søker du svar på spesifikke spørsmål om ledelse?

I vårt nye lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Saken fortsetter under annonsen