– Det er fint å vite at selv om man setter seg på et fly, har en ikke ødelagt alt
Familien har på forhånd testet ut noen av miljøtiltakene som IKEA Bærekraft lanserte mandag med sin nye klimakalkulator.
Les også: Oppfordrer familier til å redusere miljøutslipp med ny klima-app
Miljøinitiativet «Hjemmets klimamål» er en steg-for-steg mal for norske hjem for hvordan klimamålene kan nås og er utviklet i samarbeid med gründerbedriften Ducky i Trondheim.
Denne uken starter familien å legge inn forandringene familien gjør i selve appen for å se resultatene.
Alle monner drar
– Vi ble trigget av det at vi kunne bidra til å redusere klimautslipp med det vi gjør i hjemmet, sier Styrmoe.
Familien har reist veldig mye de siste årene fordi de har bodd i utlandet.
– Da tenker en gjerne at samme hva en gjør så hjelper ikke det så mye. Så fort jeg setter meg på flyet så har jeg jo ødelagt alt.
Denne tangegangen forandret seg derimot når familien så listen over tiltak for å redusere klimautslipp og gjøre hjemmet mer bærekraftig.
– Kanskje kunne vi gjøre en forskjell allikevel. Alle monner drar og vi kan bidra til mer enn vi først trodde. Opp til 40 prosent kunne vi faktisk bidra med i hjemmet, forklarer Styrmoe.
Den nye metoden viser at hele 40 prosent av en persons klimafotavtrykk knyttes til hjemmet.
– Det er fint å vite at selv om man setter seg på et fly, har en ikke ødelagt alt. Det var hovedårsaken til at vi ble med på å teste ut dette. Nå har det blitt en felles familiegreie som vi gjør sammen, sier hun.
Små atferdsendringer
Familien på fire hadde først en samtale om dette var noe alle ville være med på før de sa ja til å bli med.
Nå har de gjort noen små atferdsendringer i hjemmet for å få det til.
– Det skjer ikke en forandring bare ved å trykke på en knapp eller fordi man laster ned en app. Det var viktig for oss at hele familien hadde lyst å være med. Det er hyggelig at det har blitt en familiesak, sier Styrmoe.
Hun forklarer at man blir litt mer bevisste og kan si at «nei, nå må du skru av vannet».
Familien har blant annet bestemt seg for å spise vegetar-middag tre dager i uken.
– Det krever litt mer planlegging og prøving og feiling. Ingen ønsker at middagen skal ta lengre tid enn før og man vil ha i seg de proteinene som man trenger, sier hun.
De har bestilt kasser med vegetarmat, sett på nettsider for å finne oppskrifter og noen ganger erstatter de bare kjøttet med bønner eller kikerter i stedet.
– Det har fungert så langt.
Ungdom er mer miljøbevisst
Barna i familien er på 16 og 14 år.
– De er blitt mer bevisste på miljø bare av å bli eldre. I tillegg leser aviser og får med seg nyheter.
Før familien bestemte seg for å gjennomføre miljøendringene, hadde eldstedatteren allerede bestemt seg for å bli vegetarianer av hensyn til miljøet.
– Jeg tror de unge er mer bevisste enn det jeg var på den alderen. De har en helt annen informasjonstilgang enn vi hadde før. Miljø er i tillegg en del av læreplanen på skolen. Ungdom er i vertfall mer bevisst enn det jeg kan huske at jeg selv var, sier Styrmoe.
En annen ting som har fungert for familien er å alltid ha en flaske med vann i kjøleskapet i stedet for å la vannet renne fra springen til det er kaldt.
– Her ser vi en dobbelteffekt ved at vi drikker mer vann fordi det er så tilgjengelig.
Reparer ødelagte gjenstander
En av tiltakene som klimakalkulatoren foreslår er å reparere gjenstander i stedet for hele tiden å kjøpe nytt.
– Vi har ikke gått til innkjøpt av noen nye, dyre produkter. Det å reparere ting er mannen min veldig flink til i stedet for å kjøpe alt nytt, sier Styrmoe.
Familien har fremdeles en ovn som er 20 år gammel.
– Så lenge en har noe som fungerer, skal en selvfølgelig bruke det. Det appellerer både til økonomien og miljøhensyn. Det er så deilig å føle at man faktisk kan bidra ved å gjøre små endringer, sier hun.
App som motivator
I dag finnes flerfoldige apper som skal hjelpe på motivasjonen til folk. Både for å slutte å røyke og for å trene mer.
– Jeg tror apper kan fungere som en motivator så lenge en gjør bevisste handlinger. Skritteller-apper har for eksempel gir ikke den samme motivasjonen for en som trener mye sammenliknet med en som beveger seg lite. Jeg tror det samme gjelder denne miljøkalkulatoren – desto mer en har å hente, jo større blir motivasjonsfaktoren. Da er det lettere å se progresjonen, sier Styrmoe.
Et av tiltakene som familien ikke enda har fulgt opp er å skru ned igjen temperaturen til en grad mindre enn de normalt ville hatt i hjemmet.
– Det påvirket varmen i huset da vi gikk fra en kald til en varm periode ute. Etter at vi startet med klimatiltakene satte vi ned temperaturen med en grad. Men vi har enda ikke justert ned temperaturen etter at varmeperioden nå kom, sier hun.