Illustrasjonsfoto: Lederen i Utdanningsforbundet påpeker at barn speiler de voksnes oppførsel på internett og oppfordrer dem til å oppføre seg som gode rollemodeller på sosiale medier. 

Foto

NTB-scanpix.

Mobbing i skolen

– Deprimerende å se hvordan en del voksne opptrer på sosiale medier

Publisert: 25. januar 2017 kl 10.52
Oppdatert: 23. juni 2017 kl 13.39

Denne uken kom det frem at 16 prosent av elever sier at de voksne på skolen viste om mobbingen uten å gripe inn, ifølge Elevundersøkelsen for 2016.

Sylvia Lind, leder for Elevorganisasjonen, fortalte til Dagens Perspektiv torsdag at elever ser på klasseforstandere og de voksne som rollemodeller.

– Når de ikke reagerer på mobbingen, legger de til rette for mer mobbing og viser at mobbing ikke får konsekvenser, sier leder i elevorganisasjonen, sa hun.

Lederen i utdanningsforbundet er helt enig med Lind.

– Det å ikke gripe inn er svært alvorlig. Det kan oppleves som et svik for en del elever. De vil også føle seg mer alene om de ikke får den hjelpen de trenger, sier Handal.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gikk hardt og sa at «de voksne på skolen og i barnehagen må bli flinkere til å oppdage mobbing».

– Jeg vil slutte meg til alle kommentarer som kunnskapsministeren kom med etter at rapporten ble lagt frem. Vi som er lærere har et veldig stort ansvar for å trygge barns liv når de er på skolen, sier Steffen Handal til Dagens Perspektiv.

Saken fortsetter under annonsen

Uholdbare holdninger

Samtidig som Handal påpeker at lærere må strekke seg så langt som de kan for å unngå at elever opplever mobbing og at de trives på skolen, minner han om at alle voksne har et ansvar. Spesielt i den offentlige debatten.

– Det er klart at når politikere eller foreldre bruker sosiale medier til å utrykke svært nedsettende og til dels rasistiske og helt uholdbare holdninger, da opptrer vi ikke som gode rollemodeller. Barn vil speile seg i hvordan vi voksne oppfører oss, sier han.

Det er klart at når politikere eller foreldre bruker sosiale medier til å utrykke svært nedsettende og til dels rasistiske og helt uholdbare holdninger, da opptrer vi ikke som gode rollemodeller

Han syns det er «deprimerende» å se hvordan en del voksne opptrer på sosiale medier. Spesielt de som skal fremstå som rollemodeller: politikere og andre som deltar i samfunnsdebatten.

– Det er viktig at de som blir sett på som rollemodeller oppfører seg ordentlig fordi barna ser til dem og vil formes på bakgrunn av hvordan voksne oppfører seg, sier han.

Klassens time

Saken fortsetter under annonsen

Lederen i Elevorganisasjonen har uttalt at hun tror de nye tverrfaglige fagene som for eksempel livsmestring, vil hjelpe å løse noen av problemene når de nå skal inn i den nye læreplanen.

Handal støtter opp under dette og sier at mange lærere i dag etterlyser det før ble kalt «klassens time».

– Dette var en arena der man kunne adressere trivsel, mobbing, psykisk helseproblematikk, og det som elevene var opptatt av der og da. Jeg ser frem til å utvikle den siden av læreplanen. Det kan bidra positivt til dette arbeidet, sier Handal.

Hans inntrykk er at det aldri har blitt jobbet så mye med ulike tiltak mot mobbing som det gjøres i dag.

– Men det at man griper inn, betyr ikke nødvendigvis at all mobbing vil opphøre. Vi må sette i gang nye tiltak og hele tiden gjøre alt vi kan for å få bukt med problemet, sier han.

Forebyggende arbeid

Saken fortsetter under annonsen

Mobbing er et komplekst problem som foregår på mange arenaer. I arbeidslivet, politikken og i det offentlige ordskiftet.

–Det å forvente at barn ikke vil ta etter de voksne, det skal vi ikke ha noen illusjon om. Vi må hele tiden jobbe på nye måter for å løse problemet, seier Handal.

Han forklarer at det er situasjoner der det er vanskelig og nesten umulig å vite hva som egentlig foregår når det kommer til mobbing.

Voksne skal gripe inn når de ser at barn blir utsett for mobbing og trakassering

– Men vi må ha veldig observante briller på og vi må tolke signalene som elevene kommer med. Da trengts det selvfølgelig kompetanse. Vi må hele tiden jobbe med å bedre kompetansen i skolen, sier han.

Handal forklarer at det er vanskelig å gi et fullstendig svar på hvorfor ikke lærere griper inn når de ser at barn blir mobbet.

– Det er ikke greit å ikke gripe inn. Voksne skal gripe inn når de ser at barn blir utsett for mobbing og trakassering.

Saken fortsetter under annonsen

En ting er at skolen skal gripe inn når mobbing skjer, men lærere skal også bygge trygge og gode læringsmiljø.

–  Da er vi også helt avhengig av at foreldre og andre rundt skolen støtter opp om det arbeidet, sier han.