Statsmininster Justin Trudeau (t.h.) presenterer Canadas statsbudsjett sammen med finansminister Bill Morneau.

Foto

NTB Scanpix

Det grønne skiftet

Canadas grønne statsbudsjett

Publisert: 23. mars 2017 kl 10.33
Oppdatert: 23. mars 2017 kl 10.34

Finansminister Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande dro i fjor på inspirasjonstur til Canada for å prøve å finne politisk enighet. Det endte til slutt med et statsbudsjett som nesten ikke ble godkjent på grunn av uenighet mellom Venstre og Frp om blant annet bilavgifter.

Men budsjettet fikk også et såkalt grønt investeringsfond. Mer om det senere.

Nå har Canada presentert sitt statsbudsjett, og det er grønnere enn på lenge.

Bakgrunnen er statsminister Justin Trudeaus klimaplan, som ble omtalt som et stykke pionerarbeid da den ble presentert i desember.

Planen gjør det klart at Canada må redusere sitt totale CO2-utslipp fra 732 millioner tonn til 524 millioner tonn innen 2030, altså i overkant av 200 millioner tonn.

Saken fortsetter under annonsen

Til sammenligning var Norges totale utslipp i 2015 53,9 millioner tonn.

Ifølge lederskribenten i den canadiske avisen National Observer inneholder statsbudsjettet flere viktige omrokkeringer som gjør det mer sannsynlig at Canada vil klare sitt luftige mål på sikt.

Det viktigste er at flere store infrastrukturinvesteringer rettes mot klimavennlige prioriteringer, og dette skal gjøres gjennom nettopp et grønt investeringsfond og en egen infrastrukturbank. I første omgang settes det av 1,4 milliarder canadiske dollar til investeringer i fornybar energi.

I budsjettet er det også satt av midler til et såkalt "smart grid", som innebærer digitalisering av strømnettet. Det er også funnet plass for energilagring, strengere byggekoder og tiltak for å fase ut diesel i Canadas mer perifere områder.

Canada ønsker å være et foregangsland for fornybar energi og ser på klimaendringene som en økonomisk mulighet.