Banebrytende teknologi kan hjelpe mennesker på flukt
24,5 millioner mennesker er i dag på flukt i andre land enn sitt eget ifølge FN.
Mange kan ikke bevise hvem de er, og får derfor ikke tilgang til helse-, sikkerhets- og finansielle tjenester.
10.-11. mai samles noen av Norge og verdens fremste teknologiske- og humanitære eksperter til et innovasjonsmaraton i regi av Innovasjon Norge og UN Women for å finne løsninger på hvordan blokkjedeteknologi kan gi flyktninger tilgang til en digital identitet.
– Norge har teknologien, kompetansen og kapitalen som skal til for å finne gode teknologiske løsninger som kan hjelpe mennesker på flukt. Her har vi en mulighet til å innovere for å gjøre en forskjell, samtidig som vi tester ut ny teknologi og inviterer privat næringsliv til å bidra med humanitær innovasjon, sier prosjektleder i Innovasjon Norge Ingvild von Krogh Strand i en pressemelding.
Gjør bistandsarbeid enklere
Blokkjedeteknologi er ofte forbundet med økonomiske transaksjoner, og mest kjent som teknologien bak den digitale valutaen Bitcoin. Teknologien gjør det mulig å gjennomføre digitale transaksjoner som ikke er kontrollert av en tredjepart, men som i stedet er desentralisert, distribuert og verifisert i et brukerstyrt nettverk. Det gjør det mulig å lagre informasjon i blokkjeden som er trygt beskyttet, men som samtidig er tilgjengelig på nettet, f.eks via en app.
– Å integrere innovative løsninger i våre programmer er nøkkelen til å kunne skalere og forsterke effekten av det vi gjør. For mennesker på flukt fra naturkatastrofer eller konfliktområder er mangel på adgang til finansielle- og andre tjenester en alvorlig utfordring, spesielt for kvinner og jenter. Blokkjedeteknologi har et stort potensiale når det gjelder administrasjon av identitet, og kan styrke samarbeidet mellom ulike aktører, sier Yannick Glemarec, visedirektør i UN Women.
Humanitær innovasjon
Hackathonet er en videreføring av samarbeidsavtalen som UN Women og Innovasjon Norge inngikk i mars. Hensikten med avtalen er å legge til rette for teknologisk innovasjon som kan bidra til å styrke likestilling globalt.
For mennesker på flukt fra naturkatastrofer eller konfliktområder er mangel på adgang til finansielle- og andre tjenester en alvorlig utfordring
– Vi har jobbet lenge med blockhainteknologi fra et finansielt perspektiv, og der står også identitet sentralt. At Innovasjon Norge og UN Women samler ulik kompetanse på dette området og bidrar til å legge noen politiske føringer for standarden på identitet for flyktninger er til stor hjelp, sier Christoffer Andvig i Soci80/Fintech Innovation, en av bedriftene som skal delta i hackathonet.
Girl Geeks og Telenor deltar
Samtidig som mer enn 40 deltakere koder seg frem til en løsning i Oslo arrangeres det «søster hacks» rundt omkring i Norge og andre steder i verden. De vil forholde seg til samme problemstilling, tidsrammer og oppdrag. Et av lagene er Girl Geeks, som deltar med flere programmerere og utviklere i Trondheim.
– En 36-timers arbeidsdag er ikke alltid så lett å få til og gå opp, men dette bare måtte vi være med på. Blockchainteknologi kan revolusjonere hvordan vi gjør ting i dag, ikke bare i finansiell sektor. Det er kjempeviktig at vi får ny teknologisk innovasjon ut av tech-miljøene, og inn i de humanitære områdene der de kan utgjøre en stor forskjell. Det er dette hackathonet et godt eksempel på, sier Nina Beate Solberg Susegg, sosialentreprenør, kommunikasjonsleder i Kjør for livet og medlem av Girl Geeks.
Etablerte bedrifter bidrar også med erfaring og kompetanse, inkludert Telenor, som planlegger egne arrangement parallelt med hackathonet.