Tilstrømmingen av asylsøkere til Norge i 2015 har ført til større innvandringsskepsis blant nordmenn.

Foto

Cornelius Poppe/NTB Scanpix.

Flere mener det bør bli vanskeligere å få opphold i Norge

Publisert: 21. desember 2016 kl 08.51
Oppdatert: 21. desember 2016 kl 12.42

Nordmenn har blitt mer skeptiske til innvandring. Det viser tall som Statistisk sentralbyrå la frem i dag. Vi mener i mindre grad enn i fjor at innvandrere beriker det norske arbeids- og kulturlivet, og mener i større grad at innvandring er en kilde til utrygghet i samfunnet

En tredel av alle nordmenn mener det bør bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få opphold i Norge. Antallet har økt med fire prosentpoeng siden i fjor, viser SSB-rapporten Holdninger til innvandrere og innvandring 2016.

I 2016 var det 33 prosent som mente det måtte bli vanskeligere og 12 prosent mente det burde bli lettere å få opphold. Halvparten mente det bør fortsette å være som i dag.

Flyktninger og asylsøkeres adgang til å få opphold i Norge bør bli ... (%):

 

«Kilde til utrygghet»

Saken fortsetter under annonsen

SSB har undersøkt hva nordmenn mener om sammenhengen mellom innvandring og utrygghet i samfunnet. I 2016 svarte seks prosentpoeng flere at de er helt eller nokså enig i at innvandrere flest er en kilde til utrygghet. 32 prosent mener dette, mot 26 prosent i fjor.

Innvandrere flest er en kilde til utrygghet i samfunnet (%):

Andelen som mener at innvandrere bør bli så like som nordmenn som mulig har økt med 7 prosentpoeng. 51 prosent er helt eller nokså enig i dette.

Det er også færre som mener innvandrere gjør en viktig innsats for arbeidslivet og i det kulturelle Norge.

Innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv (%):

Saken fortsetter under annonsen
 

Holdningsmåling etter flyktningstrømmen

I 2015 økte antallet flyktninger som kom til Norge og søkte om asyl. Det kom nesten tre ganger så mange til landet som i 2014, fra 11.500 til 31.145 asylsøkere. Flyktningestrømmen som følge av borgerkrigen i Syria, og situasjonen i Irak og Afghanistan, førte til at Stortinget vedtok å stramme inn asylpolitikken.

SSB-rapporten som undersøker holdninger til innvandrere og innvandring i år er den første som er gjort siden den dramatiske endringen i tilstrømmingen.

Mindre kontakt

Det er riktignok hele 72 prosent som svarer at de har kontakt med innvandrere, men antallet ble redusert med seks prosentpoeng. Færre har daglig kontakt med innvandrere, og færre har også kontakt med innvandrere på jobben og i familien.

Saken fortsetter under annonsen

SSB har funnet at holdninger til innvandrere varierer etter kjønn, utdanningsnivå og i hvor stor grad personene er i kontakt med innvandrere. Kvinner med høy utdannelse og mye kontakt med innvandrere er oftere liberale til innvandring, mens det å være mann, lavt utdannet og ha liten kontaktflate trekker i motsatt retning.