Illustrasjonsfoto.

Foto

Prostock-Studio/iStock

Slik avdekker du SMS-svindlerne

Publisert: 17. september 2021 kl 09.51
Oppdatert: 17. september 2021 kl 09.51

Stadig oftere utnyttes SMS og andre mobilkanaler for svindel. Meldingene som sendes er godt innpakket og det kan være vanskelig å skille ekte meldinger fra svindel.

Derfor har LINK Mobility laget en sjekkliste. Ved hjelp av seks konkrete råd, kan du avdekke svindlermeldinger og unngå å bli lurt.

– Vi ser en økende trend av SMS-svindel. Svindlerne blir mer utspekulerte og utvikler nye metoder for å lure mottakerne. Det kan være en SMS som du tror kommer fra din mor eller en SMS som oppfordrer til å trykke på ukjent link.

– Vi har folk som konstant prøver å forhindre SMS-svindel og gode systemer for å fange opp mistenkelig akvititet. Likevel er det ting du bør se etter for å styre unna svindlerne, sier Camilla Mindrebøe, markedssjef i LINK Mobility i en pressemelding.

1. Virker språket riktig?

Ofte gir ikke språket mening i en falsk tekstmelding. Det kan være stavefeil, dårlig grammatikk eller unaturlige formuleringer. Det er fordi svindlerne hyppig bruker oversettelsesprogram for direkte oversettelser.

2. Er lenken troverdig?

Saken fortsetter under annonsen

Svindlere inkluderer ofte lenker i meldingene sine. Disse koblingene er upålitelige og fører deg til en annen nettadresse enn den som er angitt i nettadressen. 

Sørg for at du ikke klikker på lenken hvis du ikke er sikker på avsenderen! Start med å søke direkte etter avsenders nettsted. Hvis du ikke finner den samme informasjonen som du mottok i tekstmeldingen, er det mest sannsynlig en svindelmelding.

3. Er det naturlig at du mottar tekstmeldinger fra avsenderen?

Det er ofte en god idé å spørre deg selv: forventet jeg å motta en melding fra avsenderen? Ventet jeg på en melding fra avsenderen på dette tidspunktet og på den kanalen? Hvis ikke, dobbeltsjekk hvorfor du kan ha mottatt denne meldingen.

4. Er du medlem eller kunde?

Hvis du ikke er medlem eller kunde, bør ikke avsenderen kontakte deg! I henhold til GDPR har selskaper ikke lov til å benytte din kontaktinformasjon, med mindre du har et forhold til dem. Dette må du godta i forkant.

5. Er budskapet for godt til å være sant?

Saken fortsetter under annonsen

Mottok du en melding med et tilbud som høres litt for godt ut? Da er det sannsynligvis også det.

6. Ikke gi viktig informasjon

Det er vanlig at svindlere ber om sensitiv og personlig informasjon. Da bør varsellampene blinke. I tillegg vil svindlerne ofte be om betaling. Husk også at myndigheter og troverdige selskaper aldri vil sende deg melding for å be om passord eller personlig kontoinformasjon. Føler du deg usikker, bør du ring den aktuelle organisasjonen eller selskapet og spørre om de har sendt meldingen.

Vær oppmerksom. Vær forsiktig. Vær på vakt. Svindel skjer og svindeltekstmeldinger florerer. Bruk disse seks punktene for å unngå ubehagelige situasjoner og lureri.