Claus Sonberg og Henrik Schwabe i Zynk diskuterer politikk og stordata med Nationens Irene Halvorsen og Zynks Sigurd Grytten. 

Foto

Skjermdump/Zynk

Stordataanalyse

Regjeringspartiene taper terreng på de viktigste politikkområdene

Publisert: 16. august 2021 kl 14.02
Oppdatert: 16. august 2021 kl 14.10

På første dag i Arendals-uka presenterte kommunikasjonsbyrået Zynk en fersk stordataanalyse av hvilke saker som velgerne anser viktigst så langt i valgkampen. Siden 2017 har Zynk analysert valgkamper ved bruk av stordata- og maskinlæringsverktøy, og ifølge Zynk selv gir resultatene ofte en dypere innsikt i velgernes preferanser enn tradisjonelle meningsmålinger.

40 millioner hjemmesider

Henrik Schwabe, analysesjef i Zynk presenterte stordataundersøkelsen. Ved bruk av Googles analyseverktøy har Zynks maskiner gjennomgått alle norske nettsteder – mer enn 40 millioner hjemmesider – og analysert hvilke politiske saker som assosieres mest med de ulike partene.  Dette er ingen meningsmåling, men en maskinell analyse av hvilke saker som har sterkest sammenheng med de politiske partiene.

Skårer en sak og et parti mer enn 0,6 på en skala fra 0 til 1, anses assosiasjonen mellom parti og sak som tett. Skåres det under 0,2 vil assosiasjonen være svak.

På denne måten mener Zynk at man kan utlede en del om hvilke partier som har størst troverdighet på ulike politiske saker.

Analysen ble etterfulgt av en diskusjon om funnene mellom sjefredaktør i Nationen Irene Halvorsen og partner i Zynk Sigurd Grytten.

De rødgrønne «på frammarsj»

Saken fortsetter under annonsen

Hovedfunnet i analysen er at de rødgrønne hittil i valgkampen har lykkes å assosiere seg med saker som omhandler arbeid, velferd og klima. Og at de borgerlige i mye mindre grad enn for fire år siden blir assosiert med disse saksfeltene, som sammen med skole tradisjonelt er de viktigste sakene for velgerne.

− Det kan se ut som om de borgerlige har mistet grepet om arbeid og velferd, sier Henrik Schwabe i Zynk.

Her er noe av det stordataanalysen viser når det kommer til hvor tett 40 millioner hjemmesider assosierer sak og politisk parti:

  • Ap, Sp og til dels SV assosieres sterkes med «arbeid». Høyre assosieres foreløpig svakere med dette politikkfeltet enn de gjorde for fire år siden. Venstre er det partiet som skårer «lavest» på arbeid.

  • Ap og SV assosieres tettest av alle med rettferdighet

  • Sp assosieres tettest med distriktene. Ap inntar «andreplassen».

  • MDG er fortsatt klimapartiet med stor K. Selv om de andre også skårer ganske bra her, så står MDG i en egen klasse.

  • Ap har klart å løfte skole, og assosieres sterkere med skolepolitikk enn for fire år siden. Høyre på sin side har tapt terreng på dette feltet.

  • Frp og KrF er blitt stadig sterkere assosiert med eldrepolitikk de siste ukene.

  • Frp har «mistet» mye av den sterke koblingen til innvandring siden siste Stortingsvalg, mens de fortsatt «gjør det bra» på integrering. Men her har de sterk konkurranse fra KrF.

  • Når det gjelder helse har Ap ligget «øverst» i lang tid, mens Høyre har «dalt».

De borgerlige ikke kommer på banen i debatten om arbeid og klima. De blir usynlige

Klima og arbeid hånd i hånd

Et interessant «funn» i analysen er at klima i stor grad også assosieres med arbeid. Det vil si at spørsmålet om «det grønne skiftet» og «hva skal vi leve av etter oljen» står sentralt for mange norske nettbrukere.

Saken fortsetter under annonsen

Og når det gjelder «grønt skifte» viser det seg at både Sp, Ap, MDG og til dels SV ligger «best an», godt over snittet. De borgerlige derimot havner under snittet når det kommer til «grad av assosiering».

Høyre skårer best når det kommer til spørsmålet om formuesskatt. Men analysen viser at det er graden av engasjement for en sak som øker partienes assosiasjonsskår, ikke nødvendigvis hva de mener om en sak.

MDG & Frp skårer for eksempel begge høyt på samferdsel, men mener jo svært forskjellig om tematikken. Også Sp skårer høyt her.

Dårlig nytt for de borgerlige

Etter at analysen var presentert, var det klart for kommentarer og spørsmål. Sjefredaktør i Nationen, Irene Halvorsen, mener analysen er interessant som et «supplement til meningsmålinger og forskning».

− Mye er jo som forventet, men mest interessant, og rett og slett dramatisk, er det som kom fram om arbeid, sier hun.

At ingen partier på borgerlig side i særlig grad assosieres med «jobb & arbeid» må jo være svært tankevekkende for de borgerlige, mener Halvorsen.  

Saken fortsetter under annonsen

Parter i Zynk, Sigurd Grytten, trakk også fram poenget med at Høyre i mindre grad enn ved tidligere valg ser ut til å assosieres med skole.

− Høyre har alltid vært forbudet med skole, påpeker Grytten.

At Ap nå er på linje her, og samtidig «dratt fra» når det kommer til arbeid og helse, er dårlig nytt for de borgerlige, mener han.

− De rødgrønne har klart å skape en troverdig fortelling om muligheter til å skape grønne arbeidsplasser, mens de borgerlige ikke kommer på banen i debatten om arbeid og klima. De blir usynlige.

− Unntaket på borgerlig side er Frp. Det viser også at klimapolitikken er mer konfronterende og polariserende enn mange andre politikkområder, sier han.

Irene Halvorsen biter seg også fast i at Høyre har tapt terreng i helsepolitikken – særlig fordi partiet har styrt Helsedepartementet under hele pandemien.

− De har altså tapt terreng her, selv om regjeringen jo har håndtert pandemien ganske bra. Det må vi jo kunne være enige om. − Det hadde jeg blitt bekymret for dersom jeg hadde vært Høyre-rådgiver, sier Irene Halvorsen.

Saken fortsetter under annonsen

Fra salen kom det en del spørsmål om metodikken bak analysen og tolkningen av dataene. Dette er nokså upløyd mark i norsk politisk analyse, men som Zynk-partner Claus Sonberg sier det:

− Dette er et supplement. Vi ser på det som «et tredje øye».