Ullevål sykehus.

Foto

Fredrik Hagen / NTB

Regjeringen skal utrede helseforetaksmodellen

Publisert: 13. oktober 2021 kl 14.37
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 15.03

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er blitt enige i Hurdalsplattformen om at endringer i styringen av sykehusene og helseforetaksmodellen skal utredes.

I planen heter det at målet er å sikre fortsatt statlig eierskap, sterk regional, politisk styring, politisk og demokratisk styring og stedlig ledelse.

Utredningen skal i henhold til avtalen gjennomgå regionale og lokale helseforetak og tydeliggjøre hvilke beslutninger som skal avgjøres av helseministeren. 

Regjeringen vil utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen.

Ifølge professor Terje P. Hagen vil en større omlegging av helseforetaksmodellen som både tar hensyn til fortsatt statlig eierskap og lokaldemokratisk forankring, være nokså utenkelig. 

– I praksis finnes det ingen alternativer mellom dagens modell og en full overføring til regionene, uttalte han til Dagens Perspektiv i september.

Saken fortsetter under annonsen

Videre vil de to partiene redusere markedstenkningen og ha mindre bruk av innsatsstyrt finansiering. Sykehusene skal få mer penger gjennom økt grunnfinansiering.

Mindre målstyring

En kritikk som ofte reises mot dagens helsevesen er økt bruk av målstyring og unødvendig mye tidsbruk på rapportering. Også dette vil de to bidra til å redusere, men i samarbeid med partene i arbeidslivet. Innen helse er dette blant andre Fagforbundet og Legeforeningen på arbeidstakersiden og KS og Spekter på arbeidsgiversiden.

Et av tiltakene til Solberg-regjeringen var å innføre nøytral merverdiavgift i helseforetakene for å gjøre det mulig for eksterne tilbudsleverandører å konkurrere på like vilkår som offentlige. Dette skal nå avvikles for å stanse det som blir beskrevet som outsourcing av renholdstjenester og andre kritiske driftsfunksjoner. 

Strammer inn for helseledere

Mange innen helsevesenet har også vært kritiske til at det har blitt mange ledere de siste årene. Dette skal gjennomgås og så skal man se på hvorvidt regelverk kan understøtte en fornuftig lederstruktur.

Saken fortsetter under annonsen

For å gjøre noe med lederlønnen, vil de to stoppe lukrative etterlønns- og sluttavtaler i sektoren gjennom et eget regelverk.

Partiene er blitt enige om at Ullevål sykehus legges ned slik Helse Sør-Øst har vedtatt. I første omgang vil det kunne kreve et planvedtak fra kommunalministeren, som nå er fra Senterpartiet, tidligere KS-sjef, Bjørn Arild Gram.

Regjeringen vil sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus.

– Plattformen er veldig tydelig på at vi skal ha et godt lokalsykehus for Groruddalen med Aker sykehus, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på spørsmål om hvorfor de vil legge ned Ullevål sykehus.

– Og så er det en helt kjent historie at vi har ulikt syn på den saken. Sånn er det i en regjeringsplattform at man må finne fram til de gode felles løsningene, og da har vi landet på den plattformen som er her nå, sier Vedum ifølge NTB.