Foto

iStock / Selimaksan

Offentlig innovasjon

Politiet vil bruke kunstig intelligens for mer effektive avhør

Publisert: 21. desember 2021 kl 07.46
Oppdatert: 23. desember 2021 kl 08.13

Forskningsrådet har delt ut innovasjonsmidler til offentlig sektor. Det mangler ikke på gode ideer. Mens det ble søkt om 277 millioner kroner via 43 søknader, var det bare 14 som kom gjennom nåløyet denne gangen og kunne dele på 95 millioner kroner.

Blant prosjektene som har fått tilslag, finner vi Oslo politidistrikt som har fått støtte til «Artifical intelligence in Innovation of Investigative Interviews Speech-To-Text and Text Analysis Using Machine Learning».

Prosjektet er ventet å starte opp våren 2022 og skal gå over 3 år.

Ifølge prosjektbeskrivelsen er målet «betydelig effektivisering av avhørsprosessen ved å design, utvikle, utforske og bruke AI-løsninger for Tale-til-tekst og Tekstanalyse».

Algoritmer skal kunne søke i ustrukturerte data etter relevant informasjon. Senere vil det utvikles metoder som henter informasjon på tvers av datakilder.

Bakgrunnen er at man forventer enorm utvikling av språkteknologier fremover. Dette vil politiet bruke blant annet i arbeidsprosesser innen tilrettelagt avhør av barn og unge, resymérapporter og tekstanalyser.

Høsten 2020 ble det gjort en forstudie sammen med NTNU. Næringslivet og andre deler av det offentlige, blant annet domstoladministrasjonen, deltar med politiet i et større samarbeid om bruk av kunstig intelligens i intervjusammenheng kalt AI4INTERVIEW.  

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Illustrasjon: Oslo Politidistrikt.

Fornøyd minister

– Disse forsknings- og innovasjonsprosjektene skal gi oss offentlige tjenester som er bedre og mer bærekraftige. Her er det mange nyskapende prosjekter som innbyggere over hele landet vil nyte godt av, sier kommunal- og distriktsminister, Bjørn Arild Gram.

Siden 2007 har Forskningsrådet gikk støtte til 160 innovasjonsprosjekter i offentlig sektor. Totalt har prosjektene mottatt én milliard kroner.

Et annet av prosjektene ledes av Agder fylkeskommune. Kommunen skal samarbeide med NAV og flere kommuner i regionen om å videreutvikle los- og veilederordninger for å forebygge utenforskap blant utsatt ungdom.

Sammen med forskningsmiljø innenfor arbeidsliv og inkludering ved NORCE skal det forskes både på effekter av slike ordninger, og hvordan de best kan innlemmes i de videregående skolenes innsats for inkludering og mestring.

 – Dette er et svært spennende prosjekt på et viktig område vi i Forskningsrådet har jobbet mye med blant annet gjennom strategien BarnUnge21, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Saken fortsetter under annonsen