Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener forskjellen på Aps og Høyres industripolitikk ikke er så stor som de to partiene gjerne vil ha det til selv.

Foto

Ørn E. Borgen / NTB

Næringspolitikk på agendaen

Næringslivet frykter småpartienes innflytelse

Publisert: 9. august 2021 kl 10.09
Oppdatert: 13. august 2021 kl 10.00

Det kan nesten se ut som om nærings- og industripolitikk blir mer synlig i valgkampen enn på lenge. I alle fall forsøker Ap å utfordre regjeringen og særlig Høyre på dette.

Blant annet lanserte Ap en egen «kraftpakke» sist uke, der de sier de vil bygge ut mer kraft og satse på både vannkraft, havvind, solkraft og landbasert vind. De vil også satse på å bygge ut og vedlikeholde nettet og «sikre norsk industri, tilgang på ren kraft, fortsette å gi CO₂-kompensasjon og fjerne ordningen med opprinnelsesgarantier.

Erna Solberg svarte med å kalle dette for retorikk, og kontret med at «ingen regjering har brukt så mye penger for å sørge for at vi faktisk deltar i det grønne skiftet». Solberg viser blant annet til at regjeringen skal bruke flere milliarder på havvind, og at den bruker masse penger på lagring og fangst av CO2. Sist uke hun også en «storsatsing på Hydrogen».

Liten forskjell på Ap og H

Følger man debatten mellom de to partiene, virker det som om Ap snakker mye om at man trenger en mer «aktiv næringspolitikk», mens Høyre vel er mer opptatt av «riktige rammebetingelser».

Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener forskjellen på de to partiene ikke er så stor som de gjerne vil ha det til selv.

− Høyre og Ap er egentlig veldig like når det kommer til industripolitikk. De krangler mest detaljer, sier Lier Hansen til Dagens Perspektiv. Men han er godt fornøyd med at industripolitikk ser ut til å ta en mer sentral plass i valgkampen enn det som er vanlig.

Saken fortsetter under annonsen

− Klima er jo en stor sak, og nesten alle har skjønt at industrien vil bli nøkkelen når vi skal gjennomføre det grønne skiftet. Vi har jo lent oss voldsomt på sokkelen i årevis. Og nå har vi en debatt om det grønne skiftet som har industrien som nav. Det er veldig positivt, sier Stein Lier-Hansen.

− Så ser vi også at politikerne innser viktigheten av eksport. Vi har jo en veldig dårlig handelsbalanse, og det er positivt at politikerne nå tar dette på alvor.

Les mer

I en artikkelserie i sommer har Dagens Perspektiv stilt næringspolitiske talspersoner fra alle partiene på Stortinget spørsmål om nærings- og industripolitikk. Her kan du lese hva partiene selv legger vekt på:

Trenger strømforsyning til havs

Et viktig poeng for Stein Lier-Hansen handler om utbygging av et strømnett i Nordsjøen. Skal man starte havvindproduksjon der, trengs det strøm.

− Det er en enorm interesse for vindmølleplattformer i Nordsjøen. Men det finnes jo ikke nett som får fram strøm. Det må på plass, sier han.

Og når det gjelder akkurat dette med å bygge ut strømnettet til havs, mener han Ap er mer «utålmodige» enn Høyre.

Saken fortsetter under annonsen

− Her vil jo Ap at staten skal engasjere seg. Partiet er mer utålmodig enn Høyre og regjeringen. Regjeringen er mer diffus på hva den vil gjøre for å skaffe strøm til aktivitetene i Nordsjøen, sier Norsk Industri-direktøren.  

− Det er kun statene rundt Nordsjøen som har kapasitet og muskler til å bygge ut et sånt nett. Så kan de private aktørene bygge ut havvinden, legger han til.

Når det gjelder å elektrifisere sokkelen har Lier-Hansen inntrykk av at Ap og Høyre er enige i sak.

− Sp og Frp mener på sin side at elektrifisering av sokkelen er galimatias. Så her har begge de to store partiene støttepartier og samarbeidspartnere som drar i motsatt retning, sier han.

Regjeringen er mer diffus på hva den vil gjøre for å skaffe strøm til aktivitetene i Nordsjøen

Infrastruktur til næringsarealer

Et annet sentralt spørsmål i nærings- og industripolitikken handler om tilgang til næringseiendom og infrastruktur. Det er for dårlig i Norge, mener Lier-Hansen. For eksempel finnes det flere konkrete planer om å bygge batterifabrikk i Norge. Men et stort problem er at infrastrukturen på de aktuelle eiendommene ikke er på plass.

Saken fortsetter under annonsen

− Dette er en stor hodepine. Arealene er der. Men det mangler «stikkontakt».

− Og hvis man må vente lenge på at tilgang til strøm kommer på plass, så velger investorene å bygge fabrikken sin i Sverige i stedet, framhever Stein Lier-Hansen.

Dessuten må en eventuell norsk batteriproduksjon få tilgang til EU-markedet og det britiske markedet uten å måtte betale toll, mener Lier-Hansen. Det er ikke på plass.

− Dette må politikerne fikse. De må prate med Boris Johnson i London og med EU-toppene i Brussel, slik at dette ikke blir til hinder for utviklingen av en industri «alle vil ha».

Men mange av småpartiene vil gjerne endre skattesystemet radikalt. Og både Ap og Høyre vil jo bli avhengig av småpartier, uansett hvem som vinner valget

Forutsigbar skattepolitikk

Men det som nok bekymrer næringslivet aller mest er usikkerhet rundt skatte- og avgiftspolitikken. Ingen vil investere i et land hvis man ikke vet hva slags kostnader som vil påløpe, påpeker Lier-Hansen. Debatten om formuesskatten er en del av dette bildet, selv om ikke dette er en utfordring for petroleumsindustrien og de store børsnoterte selskapene. Men det er forutsigbarhet i det totale kostnadsbildet som er avgjørende.

Saken fortsetter under annonsen

− Både Ap og Høyre er til å stole på, når det kommer til skatte- og avgiftspolitikken. Med dem får vi forutsigbarhet, og det er det som er viktigst, sier Lier-Hansen.

− Men mange av småpartiene vil gjerne endre skattesystemet radikalt. Og både Ap og Høyre vil jo bli avhengig av småpartier, uansett hvem som vinner valget. Her ligger nok den største bekymringen sett fra næringslivets side, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.