Partileder Une Bastholm og 1.-kandidat til stortingslista for Oslo, Lan Marie Berg i MDGs på pressekonferanse torsdag der de la fram en lanseringplan for Norge etter oljealderen. 

Foto

Gorm Kallestad / NTB

MDG vil ha statlig jobbgaranti for oljearbeiderne

Publisert: 27. august 2021 kl 10.26
Oppdatert: 27. august 2021 kl 10.26

Miljøpartiet de Grønne har i en ny plan for hvordan Norge skal bli oljefritt tatt til orde for at sysselsatte i oljebransjen raskt skal fases over til nye bærekraftige bransjer.

Det jobber rundt 150.000 til 200.000 i den norske oljeindustrien.

Det skal være snakk om en statlig jobbgaranti som skal gis til folk som jobber innen olje. Bedrifter skal få omstillingsstøtte og lønnstilskudd for å holde på de ansatte i en omstillingsfase. Dessuten vil MDG at staten skal gi støtte til omsskolering.

Finansavisen har snakket med MDG-leder Une Bastholm.

– Vi mener det må være stans i leting etter nye olje- og gassfelt umiddelbart, fordi det vi leter etter nå skal utvinnes først om 10-15 år. Vi har satt en sluttdato for olje i 2035, det betyr at utfasing skal skje innen da. Det vil gi forutsigbarhet for næringlivet når de skal gjøre investeringer, sier hun til avisen.

MDG har ikke regnet på hva en statlig jobbgaranti vil koste, men Bastholm sier at den helst blir overflødig fordi man lykkes godt med næringspolitikken.

Lønnstilskudd og videreutdanning

MDG vil gi lønnstilskudd til bedrifter i oljebransjen (inkludert leverandørbedriftene, men avgrenset i samsvar med arbeidslivet) som midlertidig mangler oppdrag. Bedriftene skal få tilskudd gjennom NAV for å betale deler av lønnen til de ansatte, så de ikke msiter jobben. Lønnstilskuddet skal falle bort igjen når selskapet gjenopptar aktiviteten igjen.

MDG ønsker også å etablere en nasjonal grønn kompetansereform, knyttet til trepartssamarbeidet, med særlige tiltak overfor spesielt utsatte sektorer og et eget omstillingfond for grønn videreutdanning i samarbeid med partene i arbeidslivet og utdanningsinstitusjonene.

Kilde: MDG

Saken fortsetter under annonsen

MDG sier videre at de ønsker en oljekommisjon som sammen med partene i arbeidslivet blir enige om virkemidler for at oljearbeidere ikke skal miste jobben sin i en overgang fra oljeindustri til en fornybar økonomi.

Kommisjonen skal settes ned etter modell fra den tyske kullkommisjonen.

Felles fremstøt

Torsdag skrev Dagens Perspektiv om hvordan Greenpeace nå reiser rundt i Skottland som en del av en kampanje hvor de støtter opp om oljearbeidere som vil komme i en vanskelig situasjon dersom oljealderen trappes ned. Greenpeace peker på hva som skjedde med arbeiderne i britiske kullgruver på 80- og 90-tallet og sier at målet er å unngå noe tilsvarende denne gangen.

LES OGSÅ | Oljearbeidere får uventet støtte fra Greenpeace

Men norske fagforeninger som organiserer oljearbeidere er lunkne til støtten.

– Vi løser ikke klimakrisen ved å stenge norsk industri, vi løser den med hardt arbeid for å videreutvikle den, sier forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim.

Saken fortsetter under annonsen

Mens Fellesforbundets mektige toppleder Jørn Eggum peker på at «når mange sier at «noen» må løse klimakrisen, vet vi at disse "noen" ofte er medlemmer av Fellesforbundet.»