Drømmer om lavere skatt: Finansminister Jan Tore Sanner (H) i Finansdepartementet.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lavere selskapsskatt finansierer seg selv

Publisert: 9. august 2021 kl 09.29
Oppdatert: 9. august 2021 kl 09.39

Ett prosentpoeng lavere selskapsskatt øker investeringene i næringslivet med 0,6 prosent.

Det går frem av et nytt forskningsnotat laget av seniorrådgiver Eero Tölö i Finansdepartementet sammen med Thomas von Brasch i SSB og den tyske riksbanken, ifølge Forskning.no.

En økning i investeringene er hva økonomene i Finansdepartementet liker aller best. Det gir som regel større aktivitet i næringslivet og med det flere arbeidsplasser.

Kutt i selskapsskatten vil ifølge denne nye modellen også heve inntektene til staten.

Inkluderes effektene av at utenlandske virksomheter flytter til Norge og påvirkningen dette har på innenlands eksport, øker selvfinansieringsgraden til 124 prosent.

Men funnet kommer med en aldri så liten forutsetning. Dersom Norge skal få økte investeringer av lavere skatt, kan ikke andre land følge opp og senke sin skatt tilsvarende eller mer.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom selskapsskatten reduseres i Norge og i andre land, så øker investeringene i Fastlands-Norge med bare 0,1 prosent. Det gir en selvfinansieringsgrad på bare 57 prosent, som innebærer at statens provenytap blir på 43 kroner for hver 100krone selskapsskatten reduseres.

NHH-professor Jarle Møen sier til Forskning.no at arbeidet ser interessant og godt ut.

– Forskjellen på formuesskatten og selskapsskatten er at formuesskatten ikke påvirker hvor man plasserer investeringene sine. En nordmann vil ha formuesskatt enten han investerer i Norge eller i utlandet, sier han til nettstedet.