Slik ser muren av vindturbiner ut. En slik kan erstatte 25 vindmøller, ifølge produsenten.

Foto

Wind Catching Systems

Konkurransedyktig fra 2023

Publisert: 10. juni 2021 kl 13.05
Oppdatert: 10. juni 2021 kl 13.12

Bunnfaste vindmøller er i dag konkurransedyktige med fossil energi og kan flere steder bygges ut uten subsidier. Men flytende havvind har vært vanlig å se for seg utbygget først om 10 år når teknologien er mer moden

Men nå har et norsk konsept fått kraftig medvind og kan i beste fall fremskynde utbyggingen av flytende havvind med ti år, og det lønnsomt.

Wind Catching systems ble grunnlagt i 2017 av Asbjørn Nes, Arthur Kordt og Ole Heggheim. Målet var å bygge et system for utnytting av vindkraft som kunne konkurrere med fossil kraft uten subsidier fra dag en.

De erfarne ingeniørene spurte seg følgende spørsmål: Er dagens vindkraftteknologi den beste? Nei, konkluderte de. Selv om vindmøller var effektive i hundrevis av år for å male korn, er de kanskje ikke optimale for å høste energi fra vinden.

Løsningen de kom opp med, er et slags flytende seil med 117 turbiner som ser ut som et rektangulært stillas.

Resultatet er at fem slike «seil» kan produsere like mye strøm som 25 vanlige vindturbiner, eller nok til 400.000 husholdninger. Det betyr ogås at arealbruken reduseres med 80 prosent, noe som kan være en fordel for fiskebestanden i området.

Saken fortsetter under annonsen

Nylig gikk investeringselskapet Ferd, som også eier samarbeidspartner Aibel, inn som deleier i selskapet. Instituttet for Energiteknikk IFE er også med på prosjektet.

Ifølge en pressemelding skal teknologien, som må kvalifiseres først, kunne gjøre flytende havvind konkurransedyktig fra 2022-2023.

– Vårt mål er at kundene kan produsere strøm som subsidiefritt konkurrerer med andre energikilder. Enkelt sagt vil vi levere flytende havvind med kostnadene til bunnfaste løsninger, noe som gir store muligheter på global basis for norsk leverandørindustri, sier Ole Heggheim, CEO i Wind Catching Systems.

Selskapet går nå ut med løsningen til aktører som ønsker å satse på flytende havvind.

– Det er fordi teknologien har kommet dit den er. Vi ser også at flere aktører skal gjøre strategiske valg fremover knyttet til Utsira Nord. Da er det viktig at vår løsning blir enda mer kjent, sier Heggheim.