– Jeg håper å gi flest mulig selvtillit nok til å delta aktivt i klimadiskusjoner
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Klimakrisen angår oss alle, og vi må sammen finne veien forbi den. Da trengs det kunnskap, så vi kan ta gjennomtenkte valg.
– Denne boken samler svar på alle de gode og viktige spørsmålene jeg har fått fra folk flest, og forklarer klimasaken fra A til Å. Det tror jeg trengs, både i dag og i årene som kommer.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Klimakrisen er alvorlig, og vi kan ikke overse den. Derimot kan vi begrense hvor ille den blir. I «2070» viser jeg eksempler på hvordan vi kan legge om energibruken og tilpasse oss klimaendringene, uten at det samtidig ødelegger samfunnet vi har bygget. Det er fullt mulig, om vi bare vil.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Jeg tar klimakrisen på største alvor, og presenterer mulige konsekvenser uten filter, men samtidig er jeg optimistisk. Både på menneskenes og naturens vegne. Det tror jeg trengs.
– Jeg viser også hvordan akademisk klimakunnskap blir til noen politikere og folk flest kan bruke, jeg går klimaskepsis etter i sømmene, og jeg presenterer en del av det vi enda ikke vet.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Klimaendringene, kunnskapen vår om dem, og samfunnets holdning til klimakrisen er alle i rivende utvikling. Det har vært utfordrende å skrive en klimabok som holder seg relevant. Heldigvis er den grunnleggende vitenskapen tidløs, og den utgjør mesteparten av boken.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg håper å gi flest mulig selvtillit nok til å delta aktivt i klimadiskusjoner. Veien fremover kan ikke bare bestemmes av de mest engasjerte eller de som har mest å tjene på nye løsninger. Vi må delta, alle sammen, for å finne best mulige løsninger.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– At klimakrisen er alvorlig, og krever stor innsats over lang tid, men at vi likevel har alt å vinne på å sette inn sterke tiltak nå. Og at «disse klimagreien» kanskje ikke er så vanskelige likevel, når det kommer til stykket.
Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?
– Teksten er min egen, men boken er fantastisk illustrert av Arild Midthun. Han leste førsteutkastet, og fant frem til sin egen kunstneriske tolkning av en av bokens viktigste historier.
– Vi har diskutert illustrasjonene grundig, men fremstillingen er Arilds unike bidrag. Det gir en ekstra dimensjon til boken som jeg er både veldig fornøyd med og ekstremt takknemlig for.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Sylvi Listhaug.
– Hun leder et viktig parti med mange støttespillere. Vi trenger en bred debatt om hvilke løsninger vi ønsker, med bidrag fra høyre og venstre i politikken, men vi har ikke tid til å bli hengende fast i diskusjoner om hvorvidt endringene er menneskeskapte eller om krisen er alvorlig. Det er de, og det er den. Nå må vi handle.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– «I hverandres verden», av Penelope Lea.
– Den presenterer et bredt sett med perspektiv på klimakrisen og hva vi kan gjøre med den, med en inspirerende blanding av alvor, håp og glimt i friske øyn.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Dag O. Hessen, som gjennom sine mange flotte bøker har vist meg at det går an å være både en produktiv forsker og en dyktig populærvitenskapelig forfatter - i Norge.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– Hvor ekstremt privilegert jeg er som bor der jeg bor og har de mulighetene jeg har selv i vanskelige tider – og at det er mulig å utarbeide en internasjonal klimarapport med hundrevis av bidragsytere over zoom.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – 34
- Yrke: Klimaforsker
- Utdannelse: Doktorgrad i kjernefysikk
- Bosted: Ås
- Aktuell med: «2070: Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den»
- Forlag: Cappelen Damm
- Antall side: 450