Black Friday er ikke bare høytid for salg, det er også høytid for svindel

Foto

Terje Bendiksby / NTB.

Black Friday

Frykten for svindel gjør at nordmenn handler mindre

Publisert: 25. november 2021 kl 12.19
Oppdatert: 25. november 2021 kl 12.19

Statistikk fra Buypass viser at folk anser Black Friday som en av årets mest risikofylte dager for å bli offer for datakriminalitet. Frykten er størst hos de under 24 år.

– Black Friday er ikke bare høytid for salg, det er også høytid for svindel. De kriminelle utnytter kjente handledager og oppretter falske versjoner av populære nettbutikker for å lure intetanende nordmenn for penger.

– Om du er redd for å bli svindlet, er det lurt å tenke seg om. Det er mange fristende tilbud og det kan være fort gjort å handle i feil nettbutikk. Se derfor etter identitetsinformasjon på nettsiden før du gir fra deg personopplysninger, sier Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass.

Unge er mest redde

Hos unge mellom 18 og 24 år er frykten dobbelt så høy for å bli svindlet på Black Friday, enn i gjennomsnittet for befolkningen.

Over halvparten sier frykten er så stor at de bevisst reduserer pengebruken på netthandel.

Et landsrepresentativt utvalg på totalt 1038 nordmenn i hele Norge, har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i midten av oktober.

Saken fortsetter under annonsen

Svarene viser at få dobbeltsjekker nettadressen når de handler på nett.

Dette viser tallene:

  • 23 prosent sier Black Friday øker risikoen for nettsvindel

  • I aldersgruppen 18-24 år oppleves risikoen enda større: 43 prosent opplever økt risiko

  • 53 prosent nordmenn sier de begrenser handel på nett av frykt for å bli svindlet

  • Eldre er enda mer forsiktige: 79 prosent av de over 65 (fire av fem) sier de begrenser handlingen

  • 13 prosent eldre unngår fullstendig å handle på nett av frykt for nettsvindel

  • Bare en av fem som handler på internett kontrollerer at nettadressen er riktig.

  • Fire av fem bruker bare kjente betalingsløsninger som Apple Pay, Paypal, Visa, Shopify o.l når de kjøper noe digitalt.

  • Færre bruker sikkerhetstiltak aktivt, på tross av at flere vet om dem.

  • Fire av ti vet at de kan hente ut nyttig informasjon ved å trykke på hengelåsen i nettadressefeltet, men bare tre av ti bruker den.

3 gode råd for å unngå å bli svindlet:

  1. Sjekk identiteten til nettbutikken: trykk på hengelåsen ved siden av nettadressen. Her kan du finne nyttig informasjon i et såkalt sikkerhetssertifikat. Flere seriøse nettbutikker har dette og her ser du hvem som står som rettmessig eier av nettbutikken.

  2. Se etter lett tilgjengelig kontaktinformasjon: Angrerettloven pålegger nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Styr unna hvis eneste kontaktpunkt er et enkelt kontaktskjema.

  3. Sjekk nettadressen (URL): Seriøse nettbutikker oppgir ikke produktnavn i nettadressen. Ord som «billig» eller «salg» i nettadressen tyder ofte på falsk nettside.