Leder for Sosialdemokratiske partiet SPD, Olaf Scholz, under en pressekonferanse der han kunngjorde regjeringsforhandlinger med De grønne og FDP. 

Foto

AP Photo/Markus Schreiber / NTB

Den tyske arbeideren tjener for lite

Publisert: 15. oktober 2021 kl 13.58
Oppdatert: 15. oktober 2021 kl 13.58

Sosialdemokratene, De grønne og liberale FDP ble fredag enige om å starte regjeringsforhandlinger i Tyskland.

Valgvinnerne vippet i år ned Kristendemokratene (CDU) fra tronen som Angela Merkel har regjert fra som forbundskansler siden november 2005.

En allianse på tvers av den klassiske høyre-venstre-aksen har vært normalt i Tyskland de siste årene, men en del spenning er det likevel knyttet til hva en slik konstellasjon vil samles om.

Rui Soares i investeringsselskapet FAM Frankfurt Asset Management, som investerer hovedsakelig i rentepapirer, har et interessant forslag i Financial Times.

Soares peker på faren for flere konflikter i arbeidsmarkedet i Tysland. Mens mediene kobler streikeviljen til økende inflasjon, som for tiden ligger på over 4 prosent i Tyskland, peker Soares på den langsiktige lønnsutviklingen og det han omtaler som et mer kronisk problem.

Gjennom flere tiår har tyske arbeidere hatt gjennomgående lavere lønnsvekst enn man skulle forvente. Soares knytter det til medlemskapet i Euro-samarbeidet.

Slik han ser det har tyske bedrifter hatt enorm fordel av Euroen. Effekten av en felles valuta har rammet medlemslandene forskjellige. Mens Sør-Europa i praksis har hatt en for dyr valuta, har tyskerne hatt en for billig. Det har blant annet bidratt til at landets eksportvarer har dratt nytte av ekstrem konkurransekraft, og ikke uventet har også tysk eksport gitt overskudd på handelsbalansen år etter år (litt som i Norge bare uten råvarer).

Saken fortsetter under annonsen

Da Tyskland hadde sin egen valuta, mark, varierte denne mer i verdi, med effekt på importen. Gikk den opp i verdi, ble det mer til arbeiderne som kunne bruke det på reiser eller andre importvarer.

Soares mistenker at grunnen til at det ikke skjer lenger, er overgangen til Euroen og at tyske arbeidere ikke har fått sin del av den betydelige velstandsveksten som tyske bedriftseiere har hatt de siste årene.

Overskuddet i de største selskapene i Tyskland, de såkalte DAX 30, har i snitt økt med 8,1 prosent hvert år siden 2004. Til sammenligning har Frankrikes største selskaper økt sine overskudd med bare 1,5 prosent på samme tid. Det ser ikke bedre ut i andre store Europeiske land.

Samtidig har nominell lønnsvekst for tyske arbeidstakere klokket inn på i underkant av tre prosent i året.

Soares mener det vil være til beste for alle om tyske arbeidsgivere åpner lommeboken. Bedre lønn for tyske arbeidere vil dempe den økende sosiale ulikheten i landet, skriver han, men også være bra for resten av Europa gjennom at det øker tysk import.