Ap og Sp enige om å droppe firerkravet i matte i lærerutdanningen
– I dag mangler én av fem som underviser i norsk skole, lærerutdanning, og lærermangelen øker. Derfor er det for en ny regjering veldig viktig å snu denne utviklingen, så alle elever møter kvalifiserte lærere som har tid til dem, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.
Under regjeringsforhandlingene på Hurdalsjøen Hotell har Ap og Sp blitt enige om noen hovedpunkter i en ny skolepolitikk som nå kommer inn i en ny regjeringsplattform:
-
Omgjøre den såkalte «avskiltingen» av lærere utdannet før 2014. Utover dette består kompetansekravene.
-
Rekruttere tilbake lærere som har forlatt yrket, ved å utvikle et eget program for dette.
-
Ny nasjonal rekrutteringskampanje til lærerutdanningen, særlig rettet mot menn.
-
Erstatte inntakskravet på fire i matematikk med «mer treffsikre» opptakskrav til lærerutdanningen.
Også SV, som forlot sonderingene på Hurdalsjøen Hotell, har vært enig med Ap og Sp om å fjerne firerkravet. Dermed kan de to partiene som trolig danner regjering, søke flertall i Stortinget hos SV.
– Senker ambisjonene
Kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby reagerer på at Ap og Sp vil droppe firerkravet.
– Å redusere kompetansekravene for lærere vil bidra til å redusere satsingen på systematisk videreutdanning og kompetanseutvikling, sier hun.
Høyres Mathilde Tybring-Gjedde mener at Ap og Sp ved å droppe firerkravet senker ambisjonene for læreryrket.
– Etter at vi innførte firerkravet i den enkleste matematikken, er det langt flere studenter som fullfører lærerutdanningen, og færre som stryker på matematikkeksamen. Det er faktisk det viktigste for elevene. Det blir ikke bedre undervisning av å senke kravene og ambisjonene for lærernes kompetanse. Det er en gammeldags quick fix, sier stortingsrepresentanten.