Et fly tar av fra Oslo lufthavn.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB.

En av fem med innvandrerbakgrunn vil feriere i utlandet

Publisert: 5. juli 2021 kl 10.37
Oppdatert: 5. juli 2021 kl 10.37

Selv om befolkningen i liten grad legger opp til utenlandsreiser i sommer, gjelder dette i mindre grad for befolkningen med innvandrerbakgrunn.

Forskjellene i befolkningen med og uten innvandrerbakgrunn er betydelig.

Så langt i år sier i gjennomsnitt 85 prosent av befolkningen uten innvandrerbakgrunn at ferien kun blir i Norge, 64 prosent blant de med innvandrerbakgrunn sier det samme. Forskjellen er hele 21 prosentpoeng.

Siste uke bekreftes tallene. I befolkningen uten innvandrerbakgrunn sier 85 prosent at ferien kun blir i Norge, 8 prosent sier nei til det, mens resten ikke vet. Blant de med innvandrerbakgrunn svarer 65 prosent kun i Norge, 19 prosent nei og resten vet ikke.

– Sannsynligheten for å reise til utlandet i sommer øker med to til tre ganger dersom man har innvandrerbakgrunn. Reising medfører alltid økt smittefare, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Ulike reisemål og reiseform

Clausen sier at en utenlandsferie lett skaper assosiasjoner til syden- eller europeisk storbyferie, en hytte i Sverige eller sommerhus i Spania.

Saken fortsetter under annonsen

Kanskje er det det som også er tanken bak de nye reiserådene 5. juli og som medieoppslag gjerne fokuserer på.

Men for mange med innvandrerbakgrunn, blir utenlandsreiser og destinasjon noe annet.

– Folk med innvandrerbakgrunn utgjør én million mennesker med høyst ulike reisemål og reiseformål, sier Clausen.

Hun sier at arbeidsinnvandrere fra Polen eller Litauen trolig reiser hjem til familie, svensker reiser til Sverige eller eventuelt en liten ferie i Europa.

Personer fra Syria og Somalia reiser trolig mindre og dropper uansett krigsherjede hjemland. De med pakistansk bakgrunn reiser til familie og har kanskje hus i Pakistan. Landbakgrunn sier en god del og reisemønstre og reiseformål er sammensatt.

Mindre skeptiske til grenseåpning

I fjor var befolkningen svært skeptiske til grenseåpning, men noe mindre i år. Likevel truer deltavarianten av korona i bakgrunnen, tross vaksinering.

Saken fortsetter under annonsen

– I fjor sommer var korona nær utryddet i Norge og vi kunne teoretisk sett ha levd et normalt liv siste året, men grenseåpning og importsmitte innebærer alltid risiko for nye nedstenginger, sier Clausen.

Nylig leverte en ekspertgruppe sin rapport om innvandrerbefolkningen under koronapandemien.

Rapporten viser at innvandrerbefolkningen har vært uforholdsmessig hardt rammet gjennom pandemien, at kunnskapsgrunnlaget er svakt og at datagrunnlaget­ for smitte i forbindelse med uten­landsreiser er svært mangelfullt.

Fra og med mandag 5. juli oppheves det globale reiserådet for EØS/Schengen samt for enkelte land utenfor EU med tilstrekkelig lav smitte, EUs såkalte tredjelandsliste.

I uken som gikk oppga 59 prosent at åpningen av samfunnet går i riktig tempo. 28 prosent synes det går for fort og 13 prosent for sakte. Totalt 35.500 er spurt om dette.