Yrkesskade
… Den lønna jeg nå får er fastlønnen, som da er mye lavere en den gjennomsnittlige/reelle inntekten min det siste året. Hvordan beregnes sykepengegrunnlaget ved yrkesskade?
Svar: Som yrkesskadd gjelder det en del særregler i forhold til trygdeytelser som styrker stillingen til personer som har blitt skadet under utførelsen av arbeid for arbeidsgiver.
Grunnlaget for sykepenger fremkommer av folketrygdloven (ftl.) § 8-55. Sykepenger ved yrkesskade
b) Sykepenger ytes minst ut fra det sykepengegrunnlaget vedkommende hadde på skadetidspunktet.
Det er for sykepenger ved yrkesskade ikke særregler for hvilke poster som tas med i sykepengegrunnlaget. Etter ftl. § 8-29 fremkommer det at:
«Lønnsinntekt og andre godtgjørelser som er resultat av arbeidstakerens egen arbeidsinnsats tas med når den aktuelle ukeinntekten skal beregnes. Tillegg for ubekvem arbeidstid og ulempetillegg for spesielle arbeidsforhold regnes med.
Godtgjørelser som helt eller delvis skal dekke utgifter i forbindelse med utførelsen av arbeidet, tas ikke med. Dette gjelder blant annet diettgodtgjørelse, bilgodtgjørelse, verktøygodtgjørelse og smussgodtgjørelse. Overskudd på utgiftsgodtgjørelser regnes med og gis den verdien som nyttes ved forskuddstrekk av skatt.
Lønn for overtid tas ikke med. Overtidslønn skal likevel tas med når overtiden er pålagt i arbeidsavtalen som fast overtid og dette ikke er i strid med lovbestemmelser om arbeidstid.
Feriepenger tas ikke med. Det samme gjelder godtgjørelse for 1. og 17. mai og bevegelige helligdager som arbeidstakeren opparbeider som et tillegg pr. arbeidstime.
Naturalytelser tas ikke med dersom arbeidstakeren også mottar ytelsene under sykefravær. Fra det tidspunkt arbeidstakeren ikke lenger mottar ytelsene, tas de med ved beregningen med den verdi som nyttes ved forskuddstrekk av skatt.»
Som du ser av bestemmelsen skal overtid ikke tas med, da det ikke er adgang til å avtale fast overtid i henhold til arbeidsmiljøloven. Ettersom du mottok regelmessig overtid i ditt tilsettingsforhold, blir trygdeytelsen basert på et lavere grunnlag enn den faktiske inntekten din.
Dersom inntekten din på skadetidspunktet hadde et avvik på mer enn 25% enn den pensjonsgivende årsinntekten, kan NAV fastsette sykepengegrunnlaget skjønnsmessig, jf. ftl. § 30, annet ledd.
Som yrkesskadd vil du, ved siden av sykepenger, ha rett til menerstatning etter ftl. § 13-17, dersom skaden er av varig og betydelig karakter. Du vil også ha rett til yrkesskadeerstatning gjennom arbeidsgivers yrkesskadeforsikring, jf. yrkesskadeforsikringsloven.
Yrkesskadeforsikringsloven § 12:
«Yrkesskadeforsikringen skal dekke lidt tap, tap i fremtidig erverv og utgifter som skaden antas å påføre skadelidte i fremtiden. Hvis skadelidte har fått varig og betydelig skade av medisinsk art, skal det gis særskilt ménerstatning.»
Erstatning etter forsikringen vil dekke økonomisk tap som følge av skaden. For erstatningen er det ikke unntak for tap av overtid. Det vil si at du kan få dekket lidt og fremtidig inntektstap som følge av at du ikke får med overtid som grunnlag for sykepengene.
Ta kontakt med en advokat for å få bistand i forbindelse med krav mot forsikringsselskapet. Bistanden vil vanligvis dekkes av forsikringen.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.