138427689_dream.jpg

Virksomhets­overdragelse og konkurranseforbud

Publisert: 7. desember 2009 kl 09.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

I den forbindelse vurderer jeg og noen kolleger å slutte for å starte en ny bedrift som delvis kommer til å konkurrere med det nye konsernet. Vil det være problematisk? Ingen av oss har noen karantene eller konkurranse klausul.

Svar: Ditt spørsmål omhandler konkurranseforbud i de tilfeller hvor man ikke har konkurranseklausuler. I et tilfellet som det, slik som det som tilsynelatende er tilfellet i din sak, hvor man arbeider i en virksomhet som blir virksomhetsoverdratt til en annen virksomhet vil de rettigheter og plikter man har i det opprinnelige arbeidsforholdet følge med til ny arbeidsgiver og til det nye arbeidsforholdet.

Jeg vil kort si noe om de tilfeller hvor man har inngått konkurranseklausuler.

Dersom man i et arbeidsforhold er bundet av en konkurranseklausul vil klausulens gyldighet etter arbeidsforholdets opphør avhenge av hvorfor arbeidsforholdet opphørte. Dersom man selv sier opp sin stilling vil klausulen som et utgangspunkt være gyldig. Dersom man blir sagt opp på grunn av forhold man selv svarer for, for eksempel at illojale konkurransehandlinger vil også utgangspunktet være at man er bundet av konkurranseklausulen. Dette gjelder med de begrensninger som gjelder for konkurranseklausuler i alminnelighet, jf. avtaleloven § 38. Etter denne bestemmelsen vil konkurranseklausuler være ugyldige dersom de strekker seg lengre enn det som er påkrevet for å verne mot konkurranse. Dette gjelder både konkurranse klausulens utstrekning i tid og hvilket omfang den er gitt, samt at det vil være av betydning om den som er bundet av klausulen kompenseres økonomisk for den ulempe klausulen medfører.

I de tilfeller hvor man blir sagt opp som en følge av virksomhetens forhold, typisk ved en nedbemanning eller en omorganisering vil utgangspunktet være at man ikke er bundet av konkurranseklausuler. Høyesterett har ved tolkningen av avtaleloven § 38 i Rt 2006 1025 uttalt følgende om dette:

«Min konklusjon er etter dette at avtaleloven § 38 tredje ledd første alternativ må forstås slik at bare forhold hos arbeidstakeren er av betydning ved vurderingen av om det var rimelig grunn til oppsigelsen»

Tilbake til den situasjon hvor det ikke er inngått konkurranseklausul. I denne situasjonen er det klart at arbeidstakeren ikke har noen plikt til å avstå fra å ta ansettelse hos konkurrenter eller starte egen konkurrerende virksomhet. I den tiden man er ansatt er man imidlertid bundet av den alminnelige lojalitetsplikt i kontraktsforhold. dette innebærer at man ikke mens man er ansatt kan starte virksomhet eller rette henvendelser til kunder og andre ansatte i den virksomhet man er ansatt for å påvirke disse til å følge med til den virksomheten man planlegger å starte. Det må imidlertid trekkes en grense ned mot samtaler med de man planlegger å starte sammen med osv.

Saken fortsetter under annonsen

Man vil imidlertid også være bundet av taushetsplikt knyttet til forretningshemmeligheter og markedsføringslovens regler om god forretningsskikk. Det er imidlertid ofte vanskelig å trekke en grense mellom hva som er forretningshemmeligheter og det som må betraktes som «know how».

Det vil ofte være fornuftig og lønnsomt å ta kontakt med en advokat i de tilfeller hvor man planlegger å starte virksomhet i konkurranse med tidligere arbeidsgiver. Dette er med på å forhindre konflikter og rettssaker etter oppstart slik at man kan ha fokus på drift.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Still ditt spørsmål her.