138366731_menn_.jpg

Virksomhets­overdragelse

Publisert: 14. august 2009 kl 15.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Kan selskapet tvinge meg over i nytt selskap i forbindelse med virksomhetsoverdragelse eller har jeg rett til å kreve å bli overført til annen installasjon med samme stillingskategori. Begrunner da dette med at selskapet har mange innleide i samme stilling.

Svar: Arbeidstakere som har fast arbeidssted i en selvstendig del av en virksomhet som så overdras til en annen arbeidsgiver, vil bli del av en «virksomhetsoverdragelse». Arbeidsmiljøloven § 16-1 (1) definerer «virksomhetsoverdragelse» som enhver «overdragelse av en virksomhet eller del av virksomhet til en annen arbeidsgiver. Med overdragelse menes overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen.»

Arbeidstakere som omfattes av slik virksomhetsoverdragelse har rett til å bli med over til den nye arbeidsgiveren - her ny operatør - på de samme individuelle arbeidsvilkår som tidligere. Arbeidstakere som har rett til å bli med over til ny arbeidsgiver i forbindelse med en virksomhetsoverdragelse, er likevel ikke forpliktet til å gjøre dette dersom han heller ønsker å gjøre «reservasjonsrett» gjeldende, jf. arbeidsmiljøloven § 16-3. Konsekvensen av «reservasjonsrett» er imidlertid først og fremst at arbeidsforholdet avsluttes på overføringstidspunktet. «Reservasjonsrett» gir ikke rett til å kreve stillinger hos tidligere arbeidsgiver. I helt spesielle tilfelle hvor det er stor sannsynlighet for at arbeidstakers arbeidsvilkår vil bli vesentlig forverret hos den nye arbeidsgiveren, har imidlertid arbeidstaker en såkalt ulovfestet valgrett. Vi har ikke tilstrekkelig informasjon om din sak til å vurdere om du har en valgrett i ditt tilfelle. Dette bør vurderes spesielt av advokat.

Arbeidstakere som reserverer seg mot overføringen og således avslutter arbeidsforholdet på overføringstidspunktet, har fortrinnsrett til nye stillinger hos sin gamle arbeidsgiver i 1 år fra overdragelsestidspunktet, med mindre det gjelder en stilling arbeidstakeren ikke er kvalifisert for, jf. arbeidsmiljøloven § 16-3 (3). Dersom du velger å la være å bli med til ny operatør og ikke har valgrett, har du derfor en fortrinnsrett til nye stillinger du er kvalifisert for. Slik fortrinnsrett må imidlertid vike for andre fortrinnsretter, som f.eks. fortrinnsrett for arbeidstakere som har mistet arbeidet i forbindelse med en nedbemanning. Innleieforhold i samsvar med arbeidsmiljølovens vilkår har ikke uten videre relevans for slik eventuell fortrinnsrett.

Dersom du virkelig vil foretrekke å bli hos din nåværende arbeidsgiver, vil vi anbefale at du får en nærmere vurdering av din mulighet for å kreve valgrett. Saken og spørsmålet her krever en omfattende vurdering, og vårt svar vil måtte justeres i forhold til sakens faktum.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen