Vikariat til besvær
… Hun er ikke kvalifisert til å utføre den sykmeldtes arbeidsoppgaver, men gjør i stedet oppgavene til en annen fast ansatt som vikarierer i jobben til den sykmeldte. Nå har imidlertid den sykemeldte nettopp sagt opp sin stilling og vil ikke komme tilbake.
Denne oppsigelsen skaper visse problemer for oss. Den midlertidig ansatte vikaren sier hun har hatt krav på fast ansettelse hele tiden, fordi oppgavene hun utfører ikke er besatt av noen som er sykmeldt. I tillegg tror hun nå at hun får fast ansettelse, fordi den sykmeldtes oppsigelse gjør en stilling ledig til henne.
Vi ønsker imidlertid ikke denne løsningen. Stillingen til den sykmeldte som har sagt opp vil bli tilbudt vår interne ansatte som nå vikarierer i den, men vi ønsker ikke å gi den midlertidig ansatte vikaren tilbud om fast ansettelse. Vi har derfor tre spørsmål: For det første: Har vikaren rett i at hennes midlertidige ansettelse ikke er lovlig?
Dersom svaret på dette er nei: Har vi nå rett til å nekte vikaren fast ansettelse? Dersom svaret på dette er ja: Kan vi forlenge vikarens midlertidige ansettelsesavtale frem til vi har rekruttert en ny fast ansatt?
Svar: Det er ikke en uvanlig situasjon at stillingen til en sykmeldt eller på annen måte fraværende arbeidstaker midlertidig besettes av en annen intern fast ansatt, mens dennes oppgaver utføres av en ekstern vikar. Denne form for «domino-vikariat» er en helt alminnelig og gyldig form for midlertidig ansettelse. Deres vikar har derfor ikke rett i at hans vikariat er en ulovlig midlertidig ansettelse.
Når det gjelder ditt andre spørsmål, er det ikke slik at vikarer har noen form for fortrinnsrett til stillinger som blir ledige verken under eller etter den tiden vikaren har vært ansatt i selskapet. Dette gjelder også dersom det direkte er den stilling vikaren har vikariert i som blir ledig.
Til ditt siste spørsmål, vil vi gjerne si at selv om en stilling blir ledig og således er en del av arbeidsgiver faste behov for arbeidskraft, har arbeidsgivere rett til å bruke en viss tid på å områ seg og på å gjennomføre en forsvarlig rekrutterings- og ansettelsesprosess. Hvor lang denne tiden kan være, vil avhenge av den konkrete situasjon.
Domstolene har imidlertid ved en rekke anledninger akseptert forlengelser av vikariater eller nye vikariater under rekrutterings- og ansettelsesprosesser på seks til syv måneder etter at den fast ansatte har gjort det klart at hun ikke kommer tilbake, for eksempel på grunn av oppsigelse eller på grunn av uførepensjon.
På denne bakgrunn kan dere fint beslutte å gjennomføre en rekrutteringsprosess og tilby den nåværende vikaren fortsatt midlertidig ansettelse frem til rekrutteringsprosessen er gjennomført.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.