138367367_mor_s.jpg

Utvidelse av permisjon

Publisert: 24. august 2009 kl 16.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Men mitt spørsmål er, har jeg da lik rett på å ta delvis utvidet permisjon? Jeg ønsker å utvide med 40 prosent eller 50 prosent fram til august 2010. Kan arbeidsgiver nekte meg dette? Er det kun 100 prosent eller ingenting?

Svar: Så vidt forstås har du i det første året tatt ut delvis permisjon jf. arbeidsmiljøloven § 12-6 som lyder:

«(1) Permisjon etter §12-2, §12-4 og §12-5 første ledd kan tas ut som delvis permisjon.

(2) Delvis permisjon baseres på avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidstakers ønske om hvordan uttaket av delvis permisjon skal gjennomføres, skal oppfylles med mindre dette medfører vesentlige ulemper for virksomheten. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant. Avtale om delvis permisjon kan endres eller opphøre når særlige grunner gjør det nødvendig.

(3) Delvis permisjon må tas ut innenfor en tidsramme på tre år.»

Og videre forstår vi det slik at du ønsker ytterligere permisjon det påfølgende år jf. arbeidsmiljøloven § 12-5 annet ledd første og annet punktum hvor det heter

«Hver av foreldrene har i tillegg til permisjon etter første ledd, rett til permisjon i inntil tolv måneder for hver fødsel. Denne permisjonen må tas ut umiddelbart etter foreldrenes permisjon etter første ledd. «

Saken fortsetter under annonsen

Det følger imidlertid av bestemmelsens tredje punktum at denne retten likevel ikke gjelder arbeidstaker som har delvis permisjon etter §12-6.

Følgelig synes det som om du ikke kan kreve utvidet permisjon. Du står imidlertid fritt til å kreve redusert arbeidstid etter arbeidsmiljøloven § 10-2 fjerde ledd:

«Arbeidstaker som har fylt 62 år eller som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det, har rett til å få redusert sin arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten. Når avtalt periode med redusert arbeidstid er over, har arbeidstaker rett til å gå tilbake til tidligere arbeidstid. Under ellers like forhold har arbeidstaker med redusert arbeidstid fortrinnsrett til å øke sin arbeidstid når stilling blir ledig i virksomheten, forutsatt at stillingen helt eller i det vesentlige er tillagt de samme arbeidsoppgavene.»

Samvær med mindreårige barn er å anse som «sosiale eller andre vektige velferdsgrunner» i lovens forstand. Dersom arbeidsgiver motsetter seg ditt krav om redusert arbeidstid etter denne bestemmelsen, kan du bringe saken inn for den partssammensatte Tvisteløsningsnemnda for arbeidslivet.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.