138420679_0931b.jpg

Utsettelse av ferie grunnet sykdom

Publisert: 24. september 2009 kl 16.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Har vært 100 % sykemeldt i 40 %-stillingen siden april til dags dato. Har avviklet ferie i 38 %-stillingen. Ble trukket i lønn på juni lønninga for 78,5%, på grunn av utbetaling av ferie penger opptjent året før. Skulle ikke jeg fått sykelønn for den delen jeg er sykemeldt for i juni, siden jeg ikke får erstattet ferie?

Svar: Feriepenger skal etter loven utbetales ved siste lønning, eller senest en uke, før ferien tas ut. I ferien har arbeidstaker ikke krav på arbeidsvederlag. Feriepengene skal kompensere for lønnsbortfallet. Den utbredte praksis med ferieutbetaling i juni, uavhengig av om ferie tas ut, er i strid med loven, med mindre det foreligger en tariffavtale som gir en slik adgang, eller ordningen innebærer en bedre ordning enn lovens løsning. En slik praksis innebærer at arbeidstaker som tar ut ferie før og etter juni, vil motta ordinær lønn under ferien. Denne praksisen bør være uproblematisk for arbeidstaker, så lenge arbeidsgiver fullt ut forstår og ser sammenhengen i ferielovens bestemmelser. En slik praksis skaper mange problemstillinger som ikke lar seg løse enkelt i samsvar med loven.

I forbindelse med sykdom forut for ferien, kan ferien kreves utsatt. Kravet skal fremmes siste dag før ferien og må dokumenteres med legeerklæring. Dersom arbeidstaker har vært syk under ferien (minst seks dager), kan ferien kreves utsatt. Kravet fremsettes umiddelbart etter at arbeidet er gjenopptatt, og sykdommen må dokumenteres med legeerklæring.

Ved utsettelse av ferie grunnet sykdom har arbeidstaker rett til sykepenger under ferien, og har rett til å utsette ferien til senere i ferieåret.

Dersom det ikke lar seg gjøre å ta ut ferie i løpet av året, på grunn av sykdom, kan inntil 12 feriedager overføres til neste år. Dette kravet må fremmes før årets avslutning. Ferie som ikke tas ut og ikke overføres til neste år, som følge av sykdom eller foreldrepermisjon, medfører etter lovens ordning, at arbeidstaker vil ha utestående feriepenger uten rett eller plikt til å ta ut ferie. Feriepengene skal da utbetales ved første lønning etter årsskifte.

Ved din arbeidsplass der feriepengene blir utbetalt i juni, til tross for at arbeidstaker ikke tar ut ferie denne måneden, så har arbeidstaker rett til å få ordinær lønn ved senere ferie. En forutsetning for å få sykepenger i ferietiden, er at ferien kreves utsatt. Dersom du avvikler ferie senere i år, vil du ha krav på ordinær lønn i denne perioden.

Dersom du ikke tar ut ferie i løpet av året, vil du vil ikke ha utestående feriepenger, men sykepenger. Ettersom du har vært sykemeldt siden april, var perioden der arbeidsgiver skulle betale sykepenger utløpt, og det er NAV som skal betale sykepenger. Dersom det foreligger avtale om at arbeidsgiver skal forskuttere sykepengene, så er arbeidsgiver pliktig å utbetale sykepenger. Du har derfor rett til å få dette utbetalt nå. En arbeidstaker som har arbeidet i juni og senere ikke avviklet ferie grunnet sykdom, vil ha utestående lønnskrav for juni.

Saken fortsetter under annonsen

Langtidssykemeldte som er sykemeldte ut året, går over på andre trygdeytelser, eller avslutter arbeidsforholdet, må sørge for å kreve ferien utsatt og sørge for at arbeidsgiver utbetaler det utestående som følge av uavviklet ferie.

For å oppsummere: Dersom du krever ferien utsatt har du rett til sykepenger under ferien. Dersom du avvikler ferien i år, vil inntektsbortfallet i juni (manglende utbetalte sykepenger), kompenseres ved lønnsutbetaling under ferien. Dersom du ikke avvikler ferie i år som følge av sykdommen, så har du rett til å få utbetalt sykepengene for juni.

Ferieloven kan, dersom det foreligger særlig hjemmel for det, avvikes ved tariffavtale. Bestemmelsene om ferietid og sykdom kan ikke fravikes ved avtale, med mindre løsningene i tariffavtalen er bedre for arbeidstaker enn lovens ordning. Problemstillingene dine kan derfor være regulert i tariffavtale, men vil ikke gi deg dårligere rettigheter enn det jeg har beskrevet.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.