Utestengt fra et helt arbeidsmarked?
Jeg har tidligere arbeidet i fylket i 7,5 år, men sa opp min stilling i hovedsak grunnet sykdom. Jeg var sjef for en klinikk, og selv om det var problemer internt var disse håndterbare. Det vil si, fram til fylket dro inn to tannlegestillinger og 2,5 tannlegesekretærstillinger og vi skulle gjøre de samme oppgavene men med halve personalet. Jeg ringte mang en gang og meldte ifra om problemer, men fikk svar som "du har vært et problem siden du kom" eller "det er din plikt å bli av med misnøyet på klinikken" og lignende. HMS vært innkoblet, men da flere år tidligere, og det ble aldri fulgt opp. Mitt oppi alt var jeg syk og til sist meget syk og jeg orket ikke ordne opp i den situasjon som var. Føler og at jeg ble trakassert av min sjef. Til sist sa jeg opp da jeg ikke heller fikk sykemelding. Ett år etter oppsigelsen fikk jeg diagnose på en alvorlig sykdom, men den er nå under kontroll.
Status nå er at fylket sier at jeg ikke kan samarbeide og at de derfor ikke vil ansette meg. Det er meget problematisk for meg å akseptere at jeg ikke får prøve meg på nytt i en stilling når det finnes tyve ledige i fylket. Og de burde forstå at det den gang var problematisk å gå syk på jobb i en så krevende jobb som tannlege.
De sier og at de ikke kan ansette mig i et vikariat da det da må finnes en tannlege i permisjon og det finnes ikke. Alt dette i en situasjon da min kompetanse trengs og da det er flere ledige stillinger. Det her tapper meg for all kraft og jeg ser for meg at jeg går mot uføretrygd. Hva kan jeg gjøre? Er jeg helt rettsløs?
SVAR:Det er i utgangspunktet opp til arbeidsgiver å bestemme hvem han vil ansette; dette er en del av arbeidsgivers "styringsrett". Arbeidsmiljøloven har ingen nærmere bestemmelser om dette, bortsett fra diskrimineringsreglene. Så lenge diskrimineringsreglene ikke er brutt (ulovlig diskriminering på grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, funksjonshemning, alder, kjønn, etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn jf. arbeidsmiljøloven § 13-1). Ut fra det du skriver er det neppe grunnlag for å hevde slik diskriminering. Fylket er imidlertid en offentlig arbeidsgiver, og dette innebærer at fylket som arbeidsgiver også er underlagt det alminnelige forvaltningsrettslige saklighetskrav. De beslutninger fylket tar i en ansettelsesprosess skal være saklig. Dersom årsaken til at du ikke har fått tilbud om stilling er de som du skisserer i e-posten, tyder mye på at denne beslutningen ikke er saklig. Som søker til fylkeskommunale stillinger har du rett til innsyn i søkerlister med mer. Vi vil råde deg til å begjære slikt innsyn. Videre vil vi råde deg til å ta kontakt med Tannlegeforeningen.Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.