Tilrettelegging av arbeidet

Publisert: 17. desember 2007 kl 09.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

I januar 2007 fikk jeg konstatert en betennelse i kroppen. Jeg forsøkte å trappe ned arbeidstiden min i avtale med arbeidsgiver for å unngå sykemelding. Derimot leverte den nyligst ansatte sykemelding. Som avdelingsleder måtte jeg ta alle timene på jobb som ble stående ledig etter henne. Jeg ba arbeidsgiver om hjelp i butikken i månedene som fulgte på grunn av min egen sykdom, men han hadde aldri folk å sette inn.

Jeg ble etter dette sykemeldt i tre uker 100 prosent og 50 prosent i to uker. I juni var det ferieavvikling og arbeidsgiver truet med å legge ned butikken om han ikke kunne holde den åpen om sommeren. Jeg måtte derfor tilbake på jobb. Tidlig høst jeg måtte sykemelde meg igjen.

Jeg har vært sykemeldt i ni uker nå. Arbeidsgiver tok kontakt på telefon i begynnelsen av september for å høre når jeg kom tilbake på jobb og igjen i midten av september med samme forespørsel. Etter det hørte jeg ingenting før i slutten av oktober da et brev kom med innkalling til møte.

De siste ukene med sykemelding har det stått på meldingen at jeg kan ha stillesittende arbeid. Jeg håpet at møtet var for å diskutere tilrettelegging for å få meg tilbake på jobb, men i møtet fikk jeg derimot høre at de hadde måttet gi ansvaret som avdelingsleder til en nyansatt. Vedkommende har tidligere jobbet for min arbeidsgiver for mange år siden, men kun i noen få måneder i denne butikken. Sjefen min og en mann jeg ikke har sett før prøvde å få meg til å si opp, eller hvert fall innrømme at jeg ikke ville tilbake på jobb. Siden jeg gikk med betennelse lenge er den blitt kronisk. Jeg går til behandling og forhåpentligvis vil jeg kunne gå tilbake på jobb før 2008. Sjefen min og den andre mannen mente at jeg ikke ville kunne ta de administrative oppgavene lenger og jeg vil derfor kun få stilling som vanlig selger og da heller ikke her jeg bor, men i en annen avdeling minst en time borte.

Siden jeg helst bør ha stillesittende arbeid enn så lenge er det vel nettopp de administrative oppgavene jeg kan gjøre. Og om de synes jeg kan jobbe som selger har jeg vel krav på å returnere til min stilling som avdelingsleder? Om jeg får kranglet meg til min jobb vil jeg måtte være sjef overfor hun som har fått min jobb nå. Hva om det blir problemer der?

SVAR:

Saken fortsetter under annonsen

Basert på din fremstilling fremstår din arbeidsgiver som meget useriøs. For det første har arbeidsgiver en utstrakt plikt til å tilrettelegge arbeidet ditt slik at du ikke blir syk. Arbeidsmiljøet skal være fullt ut forsvarlig. For det annet skal arbeidsgiver, dersom du blir sykemeldt, følge deg opp og tilrettelegge for at du skal kunne komme raskt tilbake i arbeid. For det tredje: som sykemeldt har du et sterkt stillingsvern. Arbeidsgiver kan ikke degradere deg på grunn av sykdommen, men man kan selvsagt foreta en midlertidig delegering av arbeidsoppgaver dersom du for tiden ikke er i stand til å utføre disse. Når du så er i stand til å utføre oppgavene igjen skal selvsagt oppgavene tilbake til deg. Du er overhode ikke forpliktet til verken å akseptere en degradering eller selv å si opp din stilling. Vi vil på det sterkeste fraråde deg å signere på noe av det arbeidsgiver måtte legge frem for deg uten at du først har konferert med en rådgiver. Mye kan tyde på at dette ikke er et blivende sted for deg. Likevel er det viktig å holde på arbeidstilknytningen når man er sykemeldt, dette for lettere å kunne skaffe seg annet arbeid. Dersom du er fagorganisert bør du omgående ta kontakt med din fagforening. Du bør også ta kontakt med NAV. NAV skal bistå både deg og arbeidsgiver i arbeidet med å få deg tilbake på jobb. Hvis du ikke er organisert bør du absolutt vurdere å ta kontakt med advokat.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.