Sykepenger

Publisert: 20. februar 2009 kl 09.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Jeg forstår deg slik hen at du har mottatt sykmelding fra lege på din siste arbeidsdag hos en arbeidsgiver. I så fall kommer folketrygdlovens alminnelige regler om rett til sykepenger for arbeidstakere til anvendelse. Som hovedregel er det et vilkår for rett til sykepenger etter disse reglene er at du har vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du ble arbeidsufør, jf. folketrygdloven § 8-2. Jeg forutsetter at dette er tilfelle i din sak.

For å få rett til sykepenger etter de alminnelige reglene er det som hovedregel et vilkår at sykepengegrunnlaget utgjør minst 50 prosent av grunnbeløpet, jf. folketrygdloven § 8-3 andre ledd første punktum. I tillegg er det et vilkår at du taper pensjonsgivende inntekt på grunn av arbeidsuførhet, og at arbeidsuførheten skyldes en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade, jf. folketrygdloven § 8-3 første ledd og § 8-4 første ledd første punktum. Arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer o.l., gir ikke rett til sykepenger, jf. folketrygdloven § 8-4 første ledd andre punktum. Ifølge NAVs rundskriv til folketrygdloven § 8-3 kan sykepenger heller ikke tilstås dersom inntektsreduksjonen anses å skyldes andre forhold enn arbeidsuførhet. I prinsippet kan man derfor risikere at NAV avslår sykepenger etter de alminnelige reglene for sykepenger med begrunnelse at det hovedsakelig er avslutningen av arbeidsforholdet som er årsak til inntektsreduksjonen, og ikke sykdommen. Jeg kjenner imidlertid ikke til saker der NAV har foretatt en slik overprøving. Det vanlige er derfor at man tilstås rett til sykepenger etter de alminnelige reglene i slike tilfeller, dvs. 100 prosent av sykepengegrunnlaget (oppad begrenset til seks ganger folketrygdens grunnbeløp), jf. folketrygdloven § 8-16 første ledd, jf. folketrygdloven § 8-10.

Normalt ytes sykepenger fra arbeidsgiver i 16 kalenderdager før NAV yter sykepenger, jf. folketrygdloven § 8-19, jf. folketrygdloven § 8-17 første ledd bokstav b. Arbeidstakers rett til sykepenger fra arbeidsgiveren faller imidlertid bort når arbeidsforholdet opphører, dersom tidspunktet for opphøret var fastsatt før arbeidsuførheten oppsto, jf. folketrygdloven § 8-18 femte ledd. Dette forutsettes å gjelde i ditt tilfelle. I slike tilfeller yter NAV sykepenger i maksimum 260 dager (alle dagene i uken unntatt lørdag og søndag), jf. folketrygdloven § 8-12 første ledd siste punktum, jf. folketrygdloven § 8-11.

Du oppgir at du nå er tilbake hos samme arbeidsgiver for å utføre nytt oppdrag etter å ha blitt delvis friskmeldt. Konsekvensen av dette er først og fremst at det ytes graderte sykepenger, jf. folketrygdloven § 8-13. I tillegg vil du har en plikt til å medvirke til å gi opplysninger til arbeidsgiveren og NAV om egen funksjonsevne, bidra til at hensiktsmessige tiltak for å tilrettelegge arbeidet og til at utprøving av funksjonsevnen blir utredet og iverksatt. Brudd på denne medvirkningsplikten kan føre til at retten til sykepenger faller bort, jf. folketrygdloven § 8-8.

Dersom du hadde blitt sykemeldt dagen etter at arbeidsforholdet ditt var avsluttet, gjelder ikke de alminnelige reglene i folketrygdloven om rett til sykepenger. I slike tilfeller reguleres retten av sykepenger av folketrygdloven § 8-47 som gir rett til sykepenger til yrkesaktive personer som blir syke mens de midlertidig er ute av inntektsgivende arbeid. Bestemmelsen kommer til anvendelse for personer som har vært ute av inntektsgivende arbeid i mindre enn en måned, samt ved situasjoner som er likestilt med dette, jf. folketrygdloven § 8-47 første til tredje ledd. Dersom et medlem mottar eller har mottatt sluttvederlag eller etterlønn i forbindelse med opphør av et arbeidsforhold, utvides fristen til seks måneder. Ved utdanningspermisjon fra et arbeidsforhold i opptil ett år utvides fristen i første ledd til tolv måneder, dersom utdanningen må avbrytes på grunn av sykdom. Det er et vilkår for rett til sykepenger etter denne paragrafen, at medlemmet kan godtgjøre inntektstap og har et sykepengegrunnlag som minst svarer til grunnbeløpet, jf. folketrygdloven § 8-47 femte ledd. Sykepengene ytes fra den femtende dag etter sykmeldingstidspunktet og utgjør 65 prosent av sykepengegrunnlaget, jf. folketrygdloven § 8-47 sjette ledd.

Rett til sykepenger kan også følge av avtale med din arbeidsgiver. Slike ordninger kan avvike fra folketrygdlovens system. Du bør derfor også undersøke hvilke rettigheter til sykepenger som følger av din arbeidsavtale eller av etablerte administrative ordninger hos din arbeidsgiver.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen