Stillingsvern

Publisert: 22. august 2008 kl 13.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Beklageligvis ble jeg syk etter to måneder, men jobbet allikevel i 50 prosent stilling en periode. Dessverre klarer jeg nå ikke jobbe lenger, trenger ytterligere utredninger og behandling før jeg kan bli frisk. Til min store forundring så jeg at min stilling er utlyst, og det uten at jeg er blitt informert på noen måte. Mitt spørsmål er da om dette er lovlig.

Svar: Som arbeidstaker nyter du i Norge et forholdsvis sterkt vern. Dersom du er syk, har arbeidsgiver en ustrakt tilretteleggingsplikt. Hensikten med dette er at syke arbeidstakere ikke skal presses ut av arbeidslivet, men om mulig beholde sitt arbeid. Dette følger for det første av arbeidsmiljøloven § 4-6 som lyder:

§ 4-6. Særlig om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne

(1) Hvis en arbeidstaker har fått redusert arbeidsevne som følge av ulykke, sykdom, slitasje e.l., skal arbeidsgiver, så langt det er mulig, iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstaker skal kunne beholde eller få et passende arbeid. Arbeidstaker skal fortrinnsvis gis anledning til å fortsette i sitt vanlige arbeid, eventuelt etter særskilt tilrettelegging av arbeidet eller arbeidstiden, endringer i arbeidsutstyr, gjennomgått attføring e.l.

(2) Dersom det i medhold av første ledd er aktuelt å overføre en arbeidstaker til annet arbeid, skal arbeidstaker og arbeidstakers tillitsvalgte tas med på råd før saken avgjøres.

(3) Arbeidsgiver skal i samråd med arbeidstaker utarbeide oppfølgingsplan for tilbakeføring til arbeid i forbindelse med ulykke, sykdom, slitasje eller lignende, med mindre dette er åpenbart unødvendig. Arbeidet med oppfølgingsplan skal starte så tidlig som mulig, og planen skal være utarbeidet senest når arbeidstaker har vært helt eller delvis borte fra arbeidet i seks uker. Oppfølgingsplanen skal inneholde en vurdering av arbeidstakers arbeidsoppgaver og arbeidsevne. Planen skal også inneholde aktuelle tiltak i arbeidsgivers regi, aktuelle tiltak med bistand fra myndighetene og plan for videre oppfølging.

(4) Arbeidsgiver skal innkalle arbeidstaker til dialogmøte om innholdet i oppfølgingsplanen senest innen tolv uker etter at arbeidstaker har vært helt borte fra arbeidet som følge av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende, med mindre dette er åpenbart unødvendig. Bedriftshelsetjenesten skal være representert i møtet. Dersom både arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstaker alene ønsker det, skal legen eller annen sykmeldende behandler delta i møtet, jf. folketrygdloven § 25-5 første ledd andre punktum. Arbeidsgiver skal gi skriftlig melding om dialogmøtet til Arbeids- og velferdsetaten.

Saken fortsetter under annonsen

(5) Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om gjennomføringen av kravene i denne paragraf.

Videre følger det av arbeidsmiljøloven § 15-8 at arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte jf. Etter utløpet av de første 12 månedene må en oppsigelse vurderes konkret iht. det alminnelige saklighetskravet i arbeidsmiljøloven § 15-7. Det er slettes ikke sikkert arbeidsgiver har saklig grunn til oppsigelse etter utløpet av nevnte 12 månedersperioden.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.