Rett til sykepenger

Publisert: 3. oktober 2008 kl 16.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Retten til sykepenger for kommunalt ansatte reguleres i utgangspunktet av hovedtariffavtalen for kommunal sektor (inngått mellom KS og hovedorganisasjonene, og vi forutsetter at du ikke arbeider i Oslo kommune, som har egen tariffavtale). Det fremkommer imidlertid av § 1 i hovedtariffavtalen at den ikke gjelder for arbeidstakere som ikke har en på forhånd fastsatt arbeidstid - noe jeg oppfatter deg dit hen at du ikke har. Dermed må vi falle tilbake på folketrygdlovens bestemmelser.

Lovens utgangspunkt er at retten til sykepenger er avhengig av hvor mye og hvor lenge du har arbeidet forut for sykefraværet, ikke hvor mye det var planlagt at du skulle jobbe fremover. Ved varierende arbeid vil et gjennomsnitt av rent faktisk utført arbeid forut for sykefraværet legges til grunn ved utregningen av sykepengene.

For å ha rett til sykepenger må du som ett av flere grunnvilkår ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du ble arbeidsufør. Videre må sykdommen dokumenteres med legeerklæring (for å benytte egenmelding må du ha vært ansatt i to måneder). Arbeidsgiver skal betale sykepenger de første 16 kalenderdagene, deretter går plikten over på folketrygden, det vil si NAV.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen